Kalın: "ABD o soruya cevap veremedi"

Kalın: "ABD o soruya cevap veremedi"
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, ABD'nin PKK/YPG'ye desteğine ilişkin Beyaz Saray'a yöneltilen soruların cevapsız kaldığını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kabine Toplantısı sonrası gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Güvenli bölge konusunda açıklamalarda bulunan Kalın, "Burada PYD /YPG terör unsurları barınamaz. Amerikalılara da bunu ilettik. Kendilerine 'Artık bölge DEAŞ'tan temizlendiğine göre ne türden bir ilişkisi içerisindesiniz' şeklindeki sorumuza cevap veremediler" dedi. ABD ile Rusya'nın orta menzilli füze anlaşmasını askıya almaları konusunu 'endişe verici' olarak nitelendiren Kalın, "Yeni bir nükleer silahlanmayla doğru gidiliyor şeklindeki bir havanın oluşması, ihtimalin ortaya çıkması elbette hepimiz için endişe vericidir. Bizim beklentimiz bunun diplomatik yolla konuşulup adım atmalarıdır" dedi. 

Kalın'ın açıklamaları şöyle:

"Basında çıkan güvenli bölgeyle ilgili anlaşmaya varıldığı haberlerin doğru olmadığını ifade etmek isterim. Bir oldu-bittiyle PYD-YPG'yi koruyan yaklaşımı kesinlikle reddettiğimizi, müsaade etmeyeceğimizi ifade etmek isterim. ABD'lilerle yaptığımız müzakerelerin konusunu da bu oluşturuyor. Güvenli bölge Suriyelileri korumak amaçlıdır. Açıkçası sayın Trump'ın koyduğu iradeden sonra ilgili birimlerin konuyu bulandırması bizi düşündürüyor. Hangi saiklerle bu konuda yaptığı açıklamaları anlamakta zorlanıyoruz. Obama döneminde YPG-PYD'ye askeri desteği verene kadar, orada, 3 yıl önce bir örgüt yoktu. ABD koruma kalkanı çekildikten sonra böyle bir örgüt olmayacak. Suriye'nin Kürdü, Arabı, Türkmeni, Aramisi özgürleşir. Bir terör örgütüne destek vererek bir başka terör örgütü yok edilemez. Bu eninde sonunda bumerang olarak sizi bulur. YPG-PYD ile sizin planınınz nedir? diye sorduklarımızda cevap veremediler. Onlar etkileşimden bahsettiler. Biz de 'madem DEAŞ temizlendi' hala bu ilişkiyi niye sürdürüyorsunuz? dedik. Bir cevap veremediler."

"ASKERLİKLE İLGİLİ GÜZEL HABERLERİ PAYLAŞACAĞIZ"

"Bedelli askerlik konusunda Milli Savunma Bakanımızın sunumunda bir bölüm vardı. Bedelli askerliye 637 bin kişi başvurdu. Şimdi bedelli, dövizli ve normal askerlik var. Cumhurbaşkanımızın da bahsettiği gibi 3,69 ay gibi başlıklar var. Türkiye'nin askeri ihtiyaçları çerçevesinde nasıl bir askeri planlama yapılacak. TSK'nın temel ihtiyaçlarının belirlenmesi, üçüncüsü yükümlülerin eğitilmesi meselesi. Dördüncüsü bütün bu sistemin sürdürülebilir olması, sürekli olması. Bugün sonuçları kabineye arz ettiler. Çalışma tekemmül ettirildikten sonra sayın Cumhurbaşkanımıza arzedilecek. Bununla ilgili güzel haberleri paylaşma imkanımız olacak."

"BAZI GÖRÜŞMELERİMİZ ŞAM REJİMİNİ TANIMAK ANLAMINA GELMEZ"

"Ne Rusya'nın ne bir başka ülkenin Türkiye'ye herhangi bir baskısı sözkonusu olamaz. Birtakım tekliflerde, tavsiyelerde bulunabilirler ama baskı sözkonusu olamaz. Biz Suriye'ye toprak bütünlüğü çerçevesinde gereken adımların atılması için Cenevre ve Astana sürecinde bulunduk, bulunmaya devam ediyoruz. Biz Suriyelilerin hepsini kucaklayacak siyasi bir yapının kurulmasıdır. Bize göre Esed rejimi meşruiyetini kaybetmiştir. Rejimin böyle bir rol üstlenmesi mümkün değilidir. İstihbarat birimlerimiz Türkiye'nin güvenliği çerçevesinde zaman zaman farklı merkezlerle, buna Şam'da dahil, Haseke de dahil birtakım temaslarda bulunabilirler.Bunda şaşılacak bir durum yoktur. Bu rejimi tanımak anlamına gelmez. operasyonal bir ilişkidir. Türkiye sahada olduğu gibi masada olmaya da devam edecek."