ABD’de yargıya isyan büyüyor

ABD’de yargıya isyan büyüyor
ABD’de yargıya isyan büyüyor

Siyahi genci öldüren bekçi Zimmerman’ı, çoğunluğu beyazlardan oluşan jürinin suçsuz bulması üzerine başlayan gösteriler ya

Siyahi genci öldüren bekçi Zimmerman’ı, çoğunluğu beyazlardan oluşan jürinin suçsuz bulması üzerine başlayan gösteriler yayılarak devam ediyor

 

Birçok kentte gösteri

 

ABD’de siyahi genç Trayvon Martin’i öldüren Zimmerman’ın suçlu bulunmadığına dair mahkeme kararı açıklanınca Florida’da başlayan gösteriler, diğer eyaletlere de sıçradı. San Francisco, Philadelphia, Chicago, Washington, Boston, San Diego ve Atlanta başta olmak üzere birçok kentte protesto gösterileri düzenlendi.

 

Bayrak yaktılar

 

California’nın Oakland şehrinde yapılan eylemde ise göstericiler Amerikan bayrağı yaktı. Eylemlerde bazı araç ve iş yerleri zarar gördü. New York’taki Union Meydanı’ndaki göstericiler sloganlar eşliğinde Times Meydanı’na yürüdü. Daha sonra New York’un yukarı kısmına doğru hareket eden göstericilerden 12 kişi göz altına alındı.

 

“Occupy” desteği

 

Siyahi Amerikalıların yoğun olduğu Bronx’ta toplanan bin kişilik grup, Zimmerman’ın suçsuz bulunmasının nedeninin “ırkçılık” olduğunu savunarak adalet istedi. “Adalet yoksa barış da yok”, “Trayvon için adalet şimdi” yazılı pankartlar eşliğinde ilerleyen ve otoyolu kesen gruba, “Occupy Wall Street” eylemcileri de destek verdi.

 

Obama’nın gözü korktu

 

Giderek artan protestolar ABD Başkanı Obama başta olmak üzere, hükümeti de telaşlandırdı. “Olay üzerinde sakin düşünme” çağrısı yapan Obama, Martin’in ölümünün Amerika açısından trajedi olduğunu, fakat kararın “yasaların hüküm sürdüğü ülkenin jürisi tarafından alındığını” vurguladı. ABD Adalet Bakanı Eric Holder ise, silahsız siyahi genç Trayvon Martin’in vurularak öldürülmesini “trajik ve gereksizce” olarak niteledi. Holder, davadaki kanıtlar üzerinde halen bir gözden geçirme çalışması yapan Adalet Bakanlığı’nın, “gerçekler ve yasalar” la uyumlu biçimde hareket edeceğini belirtti.

 

“Düpedüz ırkçılık”

 

ABD’de, siyahilerin gittiği 30 bini aşkın kiliseyi temsil eden ve sosyal hayatın her alanında ırk ayrımcılığını ortadan kaldırmayı hedefleyen Siyah Kiliseleri Ulusal Girişimi (NBCI) adlı kuruluş, ABD Adalet Bakanlığı binası önünde, Zimmerman davası kararını protesto etti. NBCI Başkanı Rahip Anthony Evans, ABD Adalet Bakanlığı’na Zimmerman’a karşı sivil haklar davası açması çağrısında bulundu. Bu davanın açılmaması halinde ise, ekonomik yollardan güçlerini kullanmaya çalışacaklarını ifade eden Evans, “Adalet verilmezse, adaleti kendimiz sağlayacağız. Florida eyaletini boykot edeceğiz” dedi. Beverly adlı bir eylemci de, “Bu davanın neticesi ırkçılıktır. Martin sadece marketten evine dönüyordu, elinde şeker ve içecek vardı, onu takip eden Zimmerman’dı” ifadesini kullandı.