Kan ölçüm cihazları için önerge

Kan ölçüm cihazları için önerge
CHP Milletvekili Aylin Nazlıaka, basında yer alan Uzak Doğu menşeii cihazların yanlış ölçümler yaparak diyabet hastalarının hayatını tehdit ettiğine yönelik haberlerle ilgili soru önergesi verdi

Cihaz skandalı Meclis’e taşındı

Nazlıaka, önergesinde, “Milyonlarca hastanın sağlığını tehdit eden bu tablonun sorumlusu kimdir? İnsan hayatı bu kadar ucuz mu?” diye sordu. 

 

Kan ölçüm cihazları için önerge

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, basında yer alan Uzak Doğu menşeli cihazların yanlış ölçümler yaparak diyabet hastalarının hayatını tehdit ettiğine yönelik haberlerle ilgili soru önergesi verdi. Nazlıaka, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, “Diyabet hastalığının takibinde büyük önem taşıyan şeker ölçüm cihazlarında yaşanan sorunlar, ülkemizdeki 10 milyon diyabet hastasının hayatını tehdit etmektedir” dedi. Nazlıaka, önergesinde Davutoğlu’na şu soruları yöneltti: “SGK listesinde yer alan üç farklı marka kan, şeker ölçüm cihazı ile aynı kişiye ölçüm yaptırılmış, her cihazın farklı bir sonuç verdiği görülmüştür. Neredeyse birbirinin iki katı sonuç veren bu cihazlara güvenerek tedavi uygulayan bir hasta, büyük sağlık problemleriyle karşı karşıya kalacaktır. Milyonlarca hastanın sağlığını tehdit eden bu tablonun sorumlusu kimdir? İnsan hayatı bu kadar ucuz mudur? 10 Ocak 2011-2015 döneminde yıllara göre ithal edilen şeker ölçüm cihazlarının sayısı nedir? Hangi ülkelerden ne kadar cihaz ithal edilmiştir? Halen SGK listesinde yer alan şeker ölçüm cihazları hangileridir? Bu ürünler hangi ülkelerden ithal edilmiştir? Piyasada satılan ve SGK listesinde yer alan bu cihazlardan ötürü yanlış şeker ölçümü yaptığı ve tedavi uyguladığı için hayatını yitiren, böbreğini kaybeden ya da başka rahatsızlıklara yakalanan hasta sayısı bilinmekte midir, bilinmekteyse ne kadardır? Her gün yüzbinlerce insanımızın sağlığını tehdit eden, büyük bir sağlık skandalına neden olan bu cihazlar piyasalardan ne zaman toplatılacaktır? Bu cihazlarla ilgili yeni bir düzenlemeye gidilecek mi?”