Kanatları karınca desenli sinek: Bu sineklerin kanatlarını gören bir daha bakıyor

Kanatları karınca desenli sinek: Bu sineklerin kanatlarını gören bir daha bakıyor
Goniurellia tridens türündeki meyve sineğinin kanatlarında karınca görüntüsü bulunuyor. Yakın ve Orta Doğu, Avrupa ve Asya'da bulunan bu türün kanatlarındaki desenin nasıl oluştuğu merak konusu oldu. İşte detaylar...

WebTekno''dan alınan bilgilere göre; meyve sinekleri olan Tephritidae familyasından Goniurellia cinsindeki sinekler şeffaf kanatlarındaki desenlerle dikkat çekiyor. Bu desenlerin nasıl oluştuğuna ve neden oluştuğuna dair bazı teoriler bulunmaktadır.

1910''dan beri bilinen bu tür genellikle Yakın ve Orta Doğu, Avrupa ve Asya''da bulunuyor. Yetişkinleri ortalama 3-4 mm uzunluğunda oluyor. 

Evrim sonucunda bu kanatların oluştuğu söylenirken kesin nedeni bilinmemekle birlikte avcılara karşı bir savunma mekanizması olarak gelişmiş olabileceği düşünülüyor. Bir tehdit algıladıklarında kanatlarını açarak daha korkutucu görünebilirler, böylece avcının kafasını karıştırıyorlar.

Ayrıca bu özellik sayesinde estetik görünen kanatlar, türünden olmayan dişi sinekleri etkiliyor ve çiftleşmeye de olanak sağlıyor. 

Aynı durum bazı kelebekler için de geçerli. Örneğin yukarıda fotoğrafı görülen kelebek de baykuş gözlü kanatları sayesinde avcılarını anlık olarak korkutup kaçırabiliyor.

Bu tür desenler her türde çıkmıyor çünkü; er popülasyonun genetik dağılımının yanı sıra onlara etki eden faktörler birbirinden çok farklıdır. Dolayısıyla benzer sorunlara diğer türler farklı tepkiler verebilir.

İŞTE KANATLARI KARINCA DESENLİ SİNEKTEN BAZI FOTOĞRAFLAR

İlgili Haberler