Kandil: Süreç bitmiştir

Kandil: Süreç bitmiştir
PKK’nın iki yıldır “çatışmasızlık” kararı aldığını belirten Ok, “Tespitimiz, sürecin bittiği yönünde. Tutumumuz da bu yönde olacak.

Bizim açımızdan çatışmasızlığı sürdürmenin anlamı kalmamıştır. Taraflar artık kendi uygun gördükleri yollarında ilerleyecek” dedi.

Çözüm sürecinin en önemli ayaklarından biri olan PKK’lıların Türkiye sınırları dışına çekilmesine de değinen Ok, “Türk devleti, tek yanlı var olan süreci bile istismar edip kötüye kullanırken, şimdi de ‘PKK güçlerini geri çeksin’ dayatmasını yapıyor” ifadelerini kullandı. 

Terör örgütü KCK’nın Avrupa’daki yöneticisi Sabri Ok, küstah tehditlerine bir yenisini daha ekledi. Ok, "Tespitimiz, gerçekten de sürecin bittiği yönündedir. Tutumumuz da bu yönde olacaktır. Türk devletine karşı sabrımız kalmadı. Bizim açımızdan çatışmasızlığı sürdürmenin anlamı yoktur" dedi. PKK yanlısı yayınlarıyla bilinen haber ajansı ANF’ye açıklamalarda bulunan Ok, Türkiye’nin, IŞİD çetelerinin eliyle Kürtleri ezmek istediğini, daha sonra tampon bölge oluşturulmasının hedeflendiğini de öne sürdü. Türkiye’nin, oyalama ve zaman kazanmaya yönelik siyaseti ve IŞİD’e verdiği desteğin, süreci direkt olarak etkileyeceğini belirten Sabri Ok, AKP’nin sürecin ruhuna uygun hareket etmediğini ve adım atmadığını, bu nedenle çatışmasızlığın bittiğinin açıklandığını belirtti.

Biz aptal değiliz
Ok, "Bir taraftan lafla süreçten söz edilecek, diğer taraftan çözüm için bir adım atılmayacak. Eğer hükümet bu politikalarının kabul göreceğini sanıyorsa, en başta da kendini kandırmış olur. Ya da herkesi aptal ve bir şey bilmez sanıyor" dedi. Sabri Ok, “Yeni Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, içinde olmadığı ve gereğini yaptığı bir süreç yokken, ‘Biz süreci birileri halk üzerinde tasallut kursun diye yürütmedik’ diyor. O kadar kurnaz ve psikolojik harp kafalı ki, bizim söylediğimizi dönüp bizi suçlamak için söylüyor" diye konuştu.

Geri çekilmeyeceğiz
PKK’lıların Türkiye sınırları dışına çekilmesine de değinen Ok, şunları söyledi: "Türk devleti, tek yanlı var olan süreci bile istismar edip kötüye kullanırken, şimdi de PKK güçlerini geri çeksin dayatmasını yapıyor. Bunun kabul edilmeyeceğini bile bile bu tür dayatmalar yapmak da bir psikolojik savaş biçimi oluyor. PKK niçin güçlerini çeksin? Kürt sorununu çözmemişsin ki demokratik bir ortam yaratmamışsın ki silahlı güçlerin geri çekilme zemini olsun. Türk devleti böyle gayri samimi, gayri ciddi bir yaklaşım sergiliyor." 

Defalarca uyardık
Artık tarafların kendine uygun gördükleri yollarda ilerleyeceğini anlatan Ok, şöye devam etti: "AKP’nin kimi yöneticileri, hareketimizin uyarılarına ‘Blöf yapıyorlar’ dedi. PKK ciddi bir harekettir. Söylediği her şeyi gerçekleştirir. Bu uyarıları yeni yapmıyoruz ki basitçe blöf olarak değerlendirilsin. Çünkü AKP hükümetini, mevcut tutumunu bırakması için defalarca uyardık. Buna rağmen blöf olarak değerlendiriliyorsa biz buna ‘Aymazlık’ deriz. ‘Yanlış bir değerlendirme yapılıyor’ deriz. Zaten herkes yaşayarak gelişmelerin nasıl olduğunu görecek. Bu nedenle şimdiden şunu bunu yapacağız demenin bir anlamı yoktur."