Kanser ilacı prematüre çocuklara umut oldu

Kanser ilacı prematüre çocuklara umut oldu
Prof. Dr. Hüseyin Yetik, prematürelerde retina hasarı yapan ve körlükle sonuçlanabilen “prematüre retinopatisi” ile mücadelede bağırsak kanserinde kullanılan bir ilacı kullanarak % 100 başarı sağladı

İSTANBUL Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Yetik, prematürlerde körlüğe neden olan ‘prematüre retinopatisi’ hastalığının tedavisini değiştirecek çok önemli bir yeniliğe imza attı. Prof. Dr. Hüseyin Yetik, “prematüre retinopatisi” ile mücadelede bağırsak kanserinde kullanılan bir ilacı kullanarak yüzde 100 başarı sağladı. Yetik’in kendi buluşu olan enjeksiyon görüntüleme tekniği, “Dr. Hüseyin Yetik’in Dijital Görüntüleme Sistemi” adı altında literatüre geçti. Yetik, çalışmasına ilişkin bilgi verirken, prematüre çocuğun görme kabiliyeti eksik bir retinayla doğduğunu, olgunlaşmamış, görme kabiliyetini henüz kazanmamış retinanın doğum sonrası gelişme sürecinde bir takım sıkıntılara maruz kalmasının, gelişmesinin aksamasının da prematüre retinopatisi veya “ROP Hastalığı” olarak adlandırıldığını anlattı. 
Literatüre geçti
Prof. Dr. Yetik, daha önceki tedavi yöntemine ilişkin şu bilgileri aktardı: “Damarsız retina tabakasını yakıyorduk. Yani, hastanın görme alanının olması gerekenden daha küçük bir hale gelmesine razı oluyorduk. İkincisi ise o anormalleşmiş damarları da yakarak kontrolü elde etmeye çalışıyorduk. Bu tedavide ise gözün içine bir ilaç enjekte ediyoruz ve bu ilaç enjeksiyonuyla anormalleşmiş damarların tümden ortadan kalkmasını sağlıyoruz. Vücut anormal damarların ortadan kalkmasını normal bir şekilde sağladığımız için sağlıklı damarlarını tekrar retina kumaşı üzerine doğru döşüyor ve olgunlaştırıyor.  Hemen hemen tamamen normal bir retina elde edebiliyoruz.” Prematüre çocuğun gözünde 3 farklı işlem yapan TÜBİTAK destekli cihazın “Dr. Hüseyin Yetik’in Dijital Görüntüleme Sistemi” adı altında literatüre geçtiğini belirten Yetik, Sağlık Bakanlığı ve Ankara’daki Kamu Hastaneleri Birliği’nden destek alan cihazın ilk kez farklı bir görüntüleme sistemi olarak tarihe geçtiğini bildirdi.