Kansızlığı ciddiye alın

Kansızlığı ciddiye alın
B12 vitamini ve folik asit eksikliğinin neden olduğu kansızlık özellikle kadınların kâbusu.

Önemsenmediği takdirde çeşitli kanser
türlerine zemin hazırlayan kansızlığa karşı balık, süt, et ceviz ve badem
tüketilmesi öneriliyor
Kansızlık, özellikle kadınların en önemli sağlık sorunlarının başında geliyor. Başlıca belirtileri arasında halsizlik ve yorgunluk olan kansızlık, zaman zaman çok ciddi hastalıkların da ön göstergesi olabiliyor. Kansızlığın asla ihmal edilmemesi gerekiyor. Çünkü kansızlık kimi zaman ilaç tedavisine bile gerek olmayan nedenlerden kaynaklanırken, kimi zaman ise erkeklerde mide, bağırsak ve prostat kanserleri ile kadınlarda rahim ve rahim ağzı kanserlerinin bile belirtisi olarak karşımıza çıkabiliyor. Halsizlik şikâyeti yaşayan bir kişinin mutlaka bu durumu önemsemesi ve uzman bir hekime muayene olması gerekiyor. Yapılan ön tetkiklerde kansızlığın sebebi ortaya çıkartılıyor ve bu doğrultuda bir tedavi uygulanıyor. Ülkemizde ve tüm dünyada kansızlığın en sık nedenlerinin başında demir, B12 vitamini ve folik asit eksikliği geliyor.
Eksikliğin nedenleri:
1- Gebelik, emzirme, büyüme-gelişme gibi ihtiyacın arttığı dönemler,
2- Mide bağırsak sisteminin ülser, gastrit, kolit, hemoroit, polip ve kanser türü hastalıkları,
3- Bağırsak parazitleri,
4- İdrar yolları ve akciğer hastalıkları,
5- Vejetaryen tipi beslenme,
6- Çay ve çok fazla tahıl tüketimi,
Ortaya çıkardığı sorunlar:
* Saçlarda dökülme, kırılma ve matlaşma,
* Tırnaklarda incelme,
* Dilde ağrı, acı ve tat kaybı,
* Halsizlik yorgunluk.
* Eksikliğin uzun sürmesine bağlı kalp, akciğer, karaciğer- dalak büyümesi, kas-iskelet sistemi hastalıkları ve merkezi sinir sistemi bozuklukları.
Kansızlığın bir diğer nedeni ise B 12 eksikliği. B 12 eksikliği sık karşılaşılan bir durum olmasına rağmen bazı durumlarda bu vitamin eksikliğine bağlı kansızlık da oluşabiliyor. Et, balık, süt, süt ürünleri ve yumurtanın az tüketilmesi B12 eksikliğinin en önemli sebepleri arasında yer alıyor. Ayrıca B12 vitamini eksikliği zaman zaman bağırsaklarda aşırı bakteri çoğalması, pankreas hastalıkları ve bazı kanser hastalarında karşımıza çıkabiliyor. Bu eksikliğin bir kısmı da bir çeşit mide- bağırsak kanseri ile ilişkili olabiliyor. B12 eksikliğin belirtileri; Halsizlik ve yorgunluk, el ve ayaklarda güç kaybı ve uyuşmalar, dengesizlik, idrar tutamama, iştahsızlık, duygu, durum bozuklukları, dilde yanma ve tat kaybı, eksikliğin uzun sürmesine bağlı kalp damar hastalıkları. Yetişkinlerin günde 400 mikrogram folik asit gereksinimi bulunuyor. Gebelik ve emzirme döneminde ise bu gereksinim 800 mcg’ye kadar çıkabiliyor. Folik asitin az olması durumunda anemi ortaya çıkıyor. Folik asit eksikliğinin olduğu durumlarda kişide uyuşukluk, yorgunluk, nefes darlığı, deride ve mukozada solgunluk gibi belirtiler yaşanıyor.