Hükümet, Soma’da toprak altında kaldı

Hükümet, Soma’da toprak altında kaldı
AKP iktidarı, 13 Mayıs 2014 tarihinde çıkan yangın sonucunda 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma faciayla ilgili verdiği sözleri tutmadı

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 kişinin öldüğü maden faciasına ilişkin hazırlanan iddianame, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. Facianın ardından AKP iktidarı verdiği sözleri tutmadı. Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Bu tip kazalar işin fıtratında var” dediği Soma’da ocakların kapanmasıyla ekonomik çöküntü ortaya çıktı. Toplumsal infialı yatıştırmak için bakanların 301 işçinin ocaktan çıkarılana kadar kentte kaldığı Soma, şimdi kaderine terk edildi. Manisa Barosu eski Başkanı Zeynel Balkız, hükümetin verdiği sözleri unuttuğunu, Soma’nın adeta kış uykusuna yatırıldığını söyledi. 

Kira yardımı yapılsın
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya ise konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştı: “AKP’ye sesleniyorum, madem ev veremiyorsun en azından kira yardımı yap. O da yok. Dayanışma için bir futbol maçı yapıldı. 1.2 milyona yakın hasılat toplandı. Bu para Futbol Federasyonu’na gitti. Ancak federasyon ikinci başkanı, ’Biz 5 milyon yardım yaptık. Soma’ya bir spor kompleksi yapacağız. Madenci çocuklarına spor eğitimi vereceğiz’dedi. Hâlâ ses seda yok.”  Öte yandan AKP Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş da faciadan bir ay sonra yaptığı açıklamada “Maden şehitlerinin aileleri için Soma Belediyesi tarafından verilen arsaya birer daire yapılacak. Meclis’teki düzenlemeyle üretimi durdurulan ocaklarda çalışamayan işçilerin ücretleri işveren tarafından ödenmediği takdirde İşsizlik Fonu tarafından ödenecek. Bu para işverenden faiziyle birlikte devlet tarafından tahsil edilecek” demişti.

İddianame kabul edildi
Manisa Baro Başkan Vekili Serhan Çelik, Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı’nda görevli Mehmet Fatih Kırbaş, Murat Saygı ve Sertaç Ekici tarafından eksiklikleri tamamlanıp yeniden hazırlanan iddianamenin Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nce 15 günlük yasal sürenin bitimine 2 gün kala kabul edildiğini söyledi. Çelik, “Dün gece itibarıyla mahkeme heyeti, davayı açtı. Duruşma tarihinin önümüzdeki hafta için açıklanacağı düşüncesindeyim” dedi. İddianamede tutuklu 8 şüphelinin, “olası kastla öldürme” suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, “neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama” suçundan öncekine göre bir artarak 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

Eylemde üçüncü gün
Soma Kömürleri A.Ş. tarafından işten çıkarılan işçiler 3 aydır tazminatları ödenmediği gerekçesiyle Ege Linyit İşletmeleri Müessesesi Müdürlüğü binası önünde oturma eylemine devam ediyor. Eylemin üçüncü gününde CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel de eylem yerine gelerek işçilere destek verdi. Direnmeye devam edeceklerini söyleyen maden işçiler, “Kışın ortasında işsiz kaldık, sokağa atıldık” diye şikâyetlerini dile getirdi.