Kara: "Adaları verince sıfır sorun oldu"

Kara: "Adaları verince sıfır sorun oldu"
Yunanistan Türk kara sularında bulunan Ege'deki adalarımızı işgal etmesinin ardından bir de silahlandırmaya başlayınca muhalefetten sert tepkiler geldi.

Fatih Erboz / Yeniçağ

CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, kimliksiz dış politika nedeniyle Ege adalarını Yunanistan'ın işgal ederek, milis eğitimine başladığını söyledi. Kara, "Türkiye'yi yöneten iktidar Ege denizindeki adaların işgal edilmesine, silahlı eğitim yapılmasına ve yine adaların silahlandırılmasına hiç tepki göstermiyor. Avrupa ülkelerine gösterilen tepkinin hiçbiri Yunanistan'ın bu yaptıklarına gösterilmiyor. Bunun sebebi de TSK'nın çeşitli nedenlerden dolayı zayıflatılması. Dikkat ederseniz şu anda sıfır sorun sadece Yunanistan ile dış politikada çünkü adaları verdik sıfır sorun oldu" dedi. 

Yunanistan'ın 1947 yılındaki Paris Antlaşması'na göre Rodos adası dahil Ege'deki adaları silahlandıramayacağına dikkat çeken Kara, şunları kaydetti: "AKP iktidarının da buna uygun olarak Ege adalarının işgali konusunda tepkisini ortaya koyup, Yunanistan'a en azından bir nota vermesi gerekiyor. Adalar işgal edildi, ardından Yunan askerleri adaları ziyaret etti, tatbikat yapıldı, siz adaya gidemediniz onlar istedikleri gibi geldi, ne Başbakanlık'tan, ne Dışişleri Bakanlığı'ndan tek bir ses çıkmadı. Ondan sonra da bu şartlarda dış politikayı tek bir kişiye emanet etmek için referandum yapacaksınız. Ülkenin dış politikasının hali şimdi ortada, bundan sonra ne olacak belli değil." 
Yunanistan'ın adalardan ekonomik gelir elde etmeye başladığına da değinen Kara, "Yunanistan'ın ekonomik durumu ortada. İşgal ettikleri adaları turizme açtılar, gelir elde etmeye başladılar. Ardından adanın birinde maden buldular. Şimdi bu madeni çıkarıp değerlendiriyorlar" diye konuştu. CHP'li Kara, Yunanistan'ın işgal ettiği adaların Türkiye'nin hem güvenliğine, hem ekonomisine büyük zarar verdiğini belirtti.

Ege Adalarında yaşanan işgal ve silahlandırma sorununa vakit kaybetmeden TBMM'nin el atması gerektiğinin altını çizen Kara, şöyle devam etti: "Bu aşamaya kadar gelen vahim sorunu AKP iktidarı hala göremiyor ya da görmek istemiyorsa o zaman devreye derhal TBMM'nin girmesi gerekiyor. Yunanistan ile Ege adalarında yaşanan krize ve Türkiye'nin milli çıkarlarının korunmasına TBMM sahip çıkmalı. Sonuçta Kerkük'te Kürt bayrağı astıran bir dış politika anlayışının Ege adalarındaki krizi Türkiye'nin milli çıkarları doğrultusunda çözmesi mümkün görünmüyor." 
Yunanistan'ın bu cesareti TSK'nın yaşadığı sorunlar nedeniyle gösterdiğini de ifade eden Kara, sözlerini şöyle tamamladı: "Ordunuz güçlü değilse ya da güç kaybediyorsa, eğer arkanızda milli irade yoksa yani TBMM bulunmuyorsa o zaman güçlü bir iktidar olamıyorsunuz ve dış politikada kan kaybetmeye başlıyorsunuz. Ümraniye, Balyoz, Casusluk davalarının ardından 15 Temmuz hain darbe girişimi süreciyle TSK'yı zayıflatmak isteyen bir anlayış da var. Sonuçta Türkiye Cumhuriyeti'nin güçlü ve istikrarlı bir dış politika izlemesi için TSK'nın yeniden moral kazanarak güçlenmesi şart. Bu noktada siz TBMM'yi devre dışı bırakıp dış politikada da inisiyatifi tek kişiye bırakamazsınız."

İlgili Haberler