Kara Kuvvetleri Komutanı Çolak: Bana niye daha önce söylemediniz?

Kara Kuvvetleri Komutanı Çolak: Bana niye daha önce söylemediniz?
15 Temmuz Kara Havacılık Komutanlığı'ndaki teftişte ihbarcı binbaşının sorulması üzerine "Eski cemaatçi, son zamanlarda koptu" bilgisinin alındığı ileri sürüldü.

FETÖ’nün darbe girişiminden önce Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) giderek kritik bilgiler veren ve kalkışmanın başarısız olmasına katkıda bulunan Kara Havacılık Komutanlığı’nda görevli ihbarcı binbaşıyla ilgili yeni ayrıntılar ortaya çıktı.  Karar gazetesinden Hilal Öztürk'ün haberine göre MİT’te “Hakan Fidan’a operasyon yapılacak” diyen ve doğru söyleyip söylemediği teyit edilmeye çalışılan binbaşıyı, darbe girişiminden önceki kritik saatlerde Genelkurmay da araştırdı.

Binbaşının ihbarının ardından Genelkurmay’da MİT Müsteşarı Fidan ve Hulusi Akar durum değerlendirmesi yaptı. Akar, Fidan ayrılmadan önce saat 18:30’da hava sahasının askeri uçuşlara kapatılması talimatını verdi. Daha sonra Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak’a Kara Havcılık Komutanlığı’na giderek hareketlilik olup olmadığını kontrol etmesini istedi.

Çolak ise burada görüştüğü bir komutana hem ihbarda adı geçen darbecileri hem de ihbarcı binbaşıyı sordu. Çolak’ın, aldığı bilgileri Akar’la paylaştığı, bu aşamadan sonra da hem binbaşının gerçeği anlattığı anlaşıldı, hem de ihbar edilen olayın daha büyük bir planın parçası olabileceği değerlendirilmesi ağırlık kazandı.

Soruşturma dosyasına giren bir komutanın ifadesine göre, Orgeneral Çolak, Kara Havacılık’ta hareketlilik olup olmadığını kontrol ederken bazı askerlerin ‘cemaatçi’ olup olmadıklarını öğrenmek istedi. Bu isimler arasında ihbarcıya uçuş görevi teklif eden ve ‘çok kan akacak’ diyen Pilot Binbaşı Deniz Aldemir de vardı.

Komutan, Org. Çolak’a Aldemir’in ‘cemaatçi’ olduğunu düşündüğünü; tavır, davranış ve arkadaşlarıyla ilişkilerinden bu sonucu çıkardığını anlattı. Ancak elinde belge veya bilgi olmadığını belirten komutan, Allah korkusuyla delil olmadan hareket ederse iftira etmiş olmaktan çekindiğini söyledi.

İlgili Haberler