Karadeniz'de fındık sandığı sallayacak

Karadeniz'de fındık sandığı sallayacak
24 Haziran seçimlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP'li Bülent Bektaşoğlu, fındık için 15 lira vaadine, "Karadeniz insanı açıklanan bu rakamı dikkate alacaktır" dedi.

Fatih Erboz/Ankara

Türkiye'de 24 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinde özellikle Karadeniz bölgesinin 6 ilinde fındık üreticisinin tercihlerinin sandığa damga vurması bekleniyor. Fındığın sadece Karadeniz için değil Türkiye için stratejik bir ürün olduğunu ifade eden CHP Giresun Milletvekili Bülent Yener Bektaşoğlu, "39 ihraç tarım ürünün toplamına eşit tutarda fındık ihracatı döviz getiriyor, bunun da ortalama rakamı 2 milyar dolar. Bir de 500 bin üreticisi var fındığın, buna bakarsanız 8 milyon kişi fındık üretiminden geçimini bir şekilde sağlıyor. 6 ilimizin sanayisi, gelişimi, ayakta kalması fındığa bağlı" dedi.

Türkiye'nin bir siyasi iktidar değişimine doğru yöneldiğini kaydeden Bektaşoğlu, Karadeniz bölgesinin de bunu istediğini söyledi. Bektaşoğlu şöyle devam etti:

"Bunu gittiğiniz yerlerde görebilirsiniz. Karadeniz bölgesinde cumhurbaşkanı adayımız fiyat açıkladı ve makul görüldü. Bunun arkasındayım dedi. Karadeniz'de vatandaşa fındık maliyeti 15 liradan aşağı olmamalı. 15 lira makul bir fiyat. Karadeniz insanı açıklanan bu rakamı dikkate alacaktır. Karadeniz bölgesi fındık üretimi olduğu kadar milliyetçi ve ulusalcı değerlere de sahip çıkıyor. Bunu da kriter olarak görüyor. Dolayısıyla tercihlerini yaparken Karadeniz insanları bunları dikkate alıyor."

FINDIK MİLLİ ÜRÜN

Karadeniz için fındığın çok önemli olduğunun altını çizen Bektaşoğlu, şunları belirtti:

"Fındık Türkiye için, Karadeniz için çok önemli. Stratejik bir ürün. Karadeniz'de fındık üretimi dünya üretiminin yüzde 75-80'i civarında. Bu özelliği ile de milli bir üründür fındık. 39 ihraç tarım ürünün toplamına eşit tutarda fındık ihracatı döviz getiriyor, bunun da ortalama rakamı 2 milyar dolar. Bir de 500 bin üreticisi var fındığın, buna bakarsanız 8 milyon kişi fındık üretiminden geçimini bir şekilde sağlıyor. 6 ilimizin sanayisi, gelişimi, ayakta kalması fındığa bağlı. Karadeniz bölgesi bizim ifade ettiğimiz rakamı makul buluyor. Bundan dönüş yapılması zor görünüyor. Fındığa 15 lira fiyat verilecektir düşünüyorum."

ADALETLİ KAZANÇ ÖNEMLİ

AKP'nin her şeyinin sorun olduğunu dile getiren Bektaşoğlu, " İç politikamız, dış politikamız sıkıntılı. AKP'nin vaatleri de sıkıntılı. Kanal İstanbul, iyi de Kanal İstanbul'un Ordu'daki, Giresun'daki, Muş'taki, Bitlis'teki adama ne faydası var. O projenin amacı belli. Türkiye'de barış ve huzur birinci öncelik. Devlet tasarruf yapsın, bu vatandaşa yansır. Birlik ve beraberliğimiz önemli. Paylaşım eşit olsun. Birisi 100 kazanıyorsa, diğeri de 10 kazansın örneğin. Belki herkes 100 kazanamaz ama herkes kazansın, adaletli olsun. Üniversite gençliği işsiz geçmesin. Tarımsal ürünlerin yanında, Ar-Ge ve katma değeri yüksek olan ürünlere de yönelmek gerekiyor. 5 Kore firmasının ihracatı 300 milyar dolar. Mercedes firmasının cirosu 240 milyar dolar. Bunları bizim de yapmamız lazım. Türkiye o zaman daha çok gelişir" diye konuştu.