Karakuş: 'Büyük İsrail Projesi adım adım ilerliyor'

Karakuş: 'Büyük İsrail Projesi adım adım ilerliyor'
TESUD Başkanı Erdoğan Karakuş, Suriye'deki gelişmelerin, bir adı da BOP olan büyük projenin çizdiği doğrultuda sürdüğünü söyledi.

Fatih ERBOZ / ANKARA

Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) adı da verilen Büyük İsrail Projesi adım adım sürüyor. Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) Başkanı emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyada yaşanan gelişmelerin hepsinin Büyük İsrail Projesi'nin adımları olduğunu kaydetti. ABD'nin bunun için Asya Pasifik Bölgesi'nde Kuzey Kore ile anlaştığını dile getiren Karakuş, Suriye'de yaşanan gelişmelere bakıldığında büyük projenin küçük ölçeklerinin görüleceğini söyledi. Suriye'deki gelişmelerin BOP'un çizdiği doğrultuda sürdüğünü ifade eden Karakuş, şunları kaydetti:

"Suriye'yi küçük ölçekte görmek lazım. Asıl amaç İran'ı vurmak. Kuzey Kore ile ABD anlaştı. O bölgeden ABD'yi göndermek için her şey yapılırken ABD olmadık bir şekilde İran ile yapılmış antlaşmayı reddetti. Bu artık düpedüz ortada; 'Ben İran'ı vuracağım.' Türkiye ise burada kullanılıyor."

Burada önemli bir faktörün de peşmerge reisi Mesud Barzani olduğunu aktaran Karakuş, "Barzani zaten İsrail'in dediklerini yapıyor. PKK'lı teröristleri de Fırat'ın doğusuna götürdüler. Suriye'de o bölge PKK-PYD'nin olarak güçlendiriliyor. Burada nasıl bir batı oyunu olduğunu da görmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

F-35 uçakları konusunda ise lobilerin Türkiye'ye teslim edilmemesi için çaba sarf ettiğini anlatan Karakuş, şöyle devam etti: "Hala F-35 uçaklarının kaderi belli değil. S-400 hava savunma sistemini almamamız isteniyor. Ancak burada esas konu İran. Eğer ABD Türkiye'ye F-35 uçaklarını vermezse o zaman İran'dan sonra Türkiye'nin de açık seçik hedef olduğu ortaya çıktı demektir. İsrail Meclisi sözde Ermeni soykırımı tasarısını geri çekti. Buradan şunu anlıyoruz bölgedeki gelişmeler İsrail'in istediği doğrultuda. Dünyanın genel çerçevesi içinde de BOP'un devam ettiğini görüyoruz. Kuzey Kore'den başlayıp Orta Doğu'ya kadar uzanan bölgede yaşanan gelişmeler bunun açık göstergesidir."

F-35'LER Mİ S-400'LER Mİ?

Erdoğan Karakuş, ABD'nin doların dışarı çıkmasına engel olan bir takım adımlar atmasının Türkiye açısından büyük sıkıntı yaratabileceğine de değindi.

"Bütün bunlar birbiriyle bağlantılı. Türkiye'nin döviz sıkıntısı ile karşılaşacağını gösteriyor. Tehlikeli günlere gebeyiz öyle görünüyor" diyen Karakuş sözlerini şöyle tamamladı:

"En büyük tehlike kimse bunu görmüyor. F-35 uçakları ile S-400 hava savunma sistemlerini mukayese etmek olmaz. F-35 uçaklarını almak için bazı fedakârlıklar olabilir. İkisi de hava konusu. Bu konularda akıllı davranmamız gerekiyor. 120 olur, 130 olur alacağımız uçak sayısı ancak onları güvenceye almalıyız. Lobilere bırakmamamız gerekiyor. Yüksek irtifa hava savunma füzelerini yapmak F-35 uçaklarından daha kolay. Türkiye olarak orta irtifa füzelerini yaptık. Belirli noktada artık füze savunma sistemini yapabiliriz. Bu konuda stratejik davranmalıyız. Dünyadaki şartlar değişene kadar bu tercihi yapabiliriz."