Karakuş: "Havadan girilecek, sorun çıkmayacak!"

Karakuş: "Havadan girilecek, sorun çıkmayacak!"
Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) Başkanı emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, Rusya ile anlaşıldığının ortada olduğunu ifade etti.

Fatih ERBOZ / Yeniçağ 

Karakuş, “Rusya madem Rakka bölgesinde Suriye güçlerini engelliyorsunuz benim de hamlem sizin elinizdeki Afrin olur demeye getirdi.

Rusya, Türkiye ve gizli olarak Suriye hükümeti. Birlikte olduğumuz Suudi Arabistan da bizden ayrılınca taraflar tam olarak belirlendi” dedi. Afrin’deki gelişmelerin artık Türkiye için dayanılmaz bir noktaya geldiğini belirten Karakuş, “Ruslar ile Türkiye’nin anlaşmasının göstergesi. Ruslarla anlaşmadan bunların yapılması mümkün değil. İdlib’de de Türkiye ile Ruslar arasında bir anlaşma sağlandı.

ABD’nin tek başına YPG ve PKK ile birlikteliği tam olarak eline alması için de bir hamle bu elbette. Böyle bir durum ortaya çıkınca zaten Rusya ile Türkiye arasında da buna yönelik bir uzlaşmanın ortaya çıktığı netleşti” diye konuştu. Afrin operasyonuna ABD’lilerin de itirazının olmayacağını kaydeden Karakuş, şöyle devam etti: “Burada Türkiye için   terör örgütü kabul edilen bir yapı var. Burayı daha önce Rusya destekliyordu.

Bu noktaya bir hava harekâtı yapılması söz konusu olduğunda engelleyecek Rusya’ydı. Rusya bunu kabul etmiş konumda gözüküyor. İçinden geçtiğimiz süreçte ABD belirli ölçüde elinde tutamayacak. Bu görülüyor artık. Bu da bir gerçek noktası.

Türkiye ile Rusya anlaşırsa bu durum ortadan kalkacaktır.” Operasyonda bu ortamda bir sorun çıkmayacağını dile getiren Karakuş, “Hava harekâtı da yapılacaktır. Sorun çıkmayacak görünüyor. Daha önce PKK ve PYD’yi Rusya destekliyordu.Rusya ise artık YPG’nin tamamen ABD’den destek aldığını görüyor. Ayrıca Rakka’ya doğru ilerleyen güçleri ABD’nin kesmeye çalıştığını rahatlıkla görüyor.

ABD, PKK ile PYD’yi kullanmak istiyor” şeklinde konuştu. Bu operasyonla terör örgütünün de kontrol altına alınacağına dikkat çeken Karakuş, “Türk Ordusu’nun girdiği yerde kimse dayanamaz. Bunun bir bedeli olacaktır elbette. Tek temennimiz fazla şehit sayısı olmaması. Rusya’da şimdi İdlib’de toplanmış olan muhalifler fazla. Orada da bir barış ortamı sağlandığında Fırat’ın batısında Menbiç hariç, Türkiye’nin ve Rusya’nın kontrolü altına girecek PKK ve PYD ve gücü de tamamen silinecek” dedi.

Bundan sonra sıranın Menbiç’e geleceğini aktaran Karakuş şunları kaydetti: “Burayı hallettikten sonra Rusya-Türkiye ve Suriye’nin doğuya doğru yapacağı harekât daha önemli oluyor. Eğer doğuya doğru harekât söz konusu olursa zaten Suriye güçleri Rakka’nın güneyinden Irak ile birleşti. Rakka tamamen sarılırsa PKK ve PYD’nin nüfusu çok az. Onlarda geriye çekilecektir.”

Erdoğan Karakuş, Rusya’nın ABD-PYD ittifakını zedelemek için böyle bir hamle yaptığını da söyledi. Karakuş, sözlerini şöyle tamamladı: “ABD geri çekilme dönemine başlamış konumda. Irak’ta da olaylar artıyor. Barzani referanduma niyetleniyor. O konuda da başarılı olabilecek durum yok. Afrin ve İdlib konularını tetikleyen tamamen bir yerde Barzani’nin referandum ilanıdır. Bunun üzerine bir de kimseyi dinlemeyiz sözleri bölgede sıkıntı yarattı. Bunun karşılığında operasyon geldi. ABD referandumu erteletir en azından referandum olursa Irak hükümetini de kaybetme riskiyle karşılaşır.

Barzani biz herhangi bir ülkenin sınırlarını değiştirmiyoruz diyor. Yeni bir devlet doğuyor, Irak’ın yarısını da alıyor. Bu haksız galebe ile yapılan işlerin sonucu gelmez.”

İlgili Haberler