Karamehmet dirildi 2 büyük sipariş verdi. Dünyanın en zengin 30 insanından biriydi

Karamehmet dirildi 2 büyük sipariş verdi. Dünyanın en zengin 30 insanından biriydi
Bir dönem dünyanın en zengin 30 kişisinden biri olan Mehmet Emin Karamehmet 2 büyük sipariş verdi. Karamehmet’in şirketi toplam 5 geminin yer aldığı 2 büyük sipariş verdi. Karamehmet’in mal varlıklarına yıllar önce en konulmuştu.

Genel Denizcilik’i de (Geden Lines) bünyesinde barındıran Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet’in kızı Gülsün Nazlı Karamehmet Williams tarafından kontrol edilen Cenevre merkezli Advantage Tankers iki adet 73.400 dwt’luk yeni LR1 tanker inşaası için K Shipbuilding ile anlaştı.

HaberDenizde.com‘dan Çelik Çelikyaman’ın haberine göre, gemilerin 2025’in üçüncü ve dördüncü teslim edilmesi beklenen isimleri ise Advantage Passion ve Advantage Path olarak belirlendi.

Her bir gemi için 60 milyon dolara yakın ödeme yaptığı bildirilen Advantage’nin K Shipbuilding ile imzaladığı sözleşme ile bu yılki yatırım değerinin 530 milyon doların üzerine çıktığı ifade ediliyor.

TESLİMLER 2025’DE

2023’ün başında tanesi 81 milyon dolara üç Suezmax inşası için DH Shipbuilding ile sözleşme imzalayan Advantage, gemilerin isimlerini ise Advantage Sierra, Advantage Smooth ve Advantage Solo belirledi. Gemiler 2025’in ikinci ve üçüncü çeyreğinde teslim alınacak.

Advartage, Temmuz 2023’de ise Japon Nihon Tersanesi ile 157.000 dwt’luk iki Suezmax ham petrol gemisi inşası için anlaşmıştı. Bu tankerlerin de her birinin fiyatının 85 milyon dolar olduğu bildirilirken isimleri, Advantage Smart ve Advantage Serenity olarak belirlenen tankerler 2025’in üçüncü ve dördüncü çeyreğinde filoya katılacak.

LR1 tanker işletmeye Nisan 2023’de Nautical Bulk Holdings’ten satın aldığı 75.100 dwt’lik Advantage Portocervo (eski adı Nautical Sarah, 2019 inşa), 75.100 dwt’lik Advantage Padova (eski adı Nautical Janine, 2019 inşa) ve 75.300 dwt’lik Advantage Portofino (eski Nautical Deborah, 2018 inşa) üç eko tanker ile başlayan Advantage, bu satın alma için de 153 milyon dolar ödedi.

SATIN ALMA ÖNCE SATIŞ

Advantage Tankers bu satın almalar sırasında da üç MR1 tankerini elden çıkardı.

Bu gemilerden 37.300 dwt’lik iki kardeş gemi olan ve 2006’da inşa edilen Advantage Pride ve Advantage Pretty İstanbul merkezli Beşiktaş Grubu’na satılırken, gemiler şu an an Ulus ve Gelibolu isimleriyle çalışıyorlar.

Üçüncü kardeş gemi Advantage Party ise yaklaşık 17 milyon dolar karşılığında yine İstanbul merkezli Akbaşoğlu Holding yönetimindeki Trans KA tarafından satın alındı ve Caria KA olarak isimlendirildi.

Advantage Tankers, 2015 yılında Cenevre’de İstanbul merkezli ve yine Çukurova Holding’e bağlı olarak çalışan Geden Lines’tan alınan 18 adet aframax, suezmax ve ürün tankeri satın alınarak kuruldu. Advantage Tankers’ın 2023 hamlelerinin ardından halen 22 tankeri denizde bulunuyor.