Karamollaoğlu'ndan ittifak açıklaması

Karamollaoğlu'ndan ittifak açıklaması
Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu, 24 Haziran'da yapılacak seçimlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Karamollaoğlu, ittifakın zaruri olduğunu söyledi ve ikinci tura kalamamaları halinde kimi destekleyeceklerine o zaman vereceklerini ifade etti.

FOX TV’de yayınlanan Liderler FOX’ta programında katılan Saadet Partisi’nin Cumhurbaşkanı adayı Temel Karamollaoğlu gündeme dair açıklamalarda bulundu.

İşte Karamollaoğlu’nın konuşmasından satır başları:

“SATIŞLAR DURACAK”

Özelleşmesi kesinleşmemiş tüm tesislerin satışını durduracağız. Çünkü Özel sektörün daha iyi çalışacağına inanıyorum. Ancak öyle şartlar oluyor ki devletin özel sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak bir mekanizmayı oluşturması lazım. Özel sektör nazlıdır. İhalelerde şeffaflık kalmadı. Hükümet özel sektörde kararlı, tarıma destek vermeyi aklının ucundan geçirmeyi bile düşünmüyor. Ama bizim Tarım Bakanı maşallah pehlivan gibi peşrev çekiyor. Gelecek sene biz ihracat yapacağız diyor.

ADALET SORUNU

Adalet duygusu yoksa parası olan insanlar yatırım yapamaz. Risk olarak görür bunu. Dışarıda milyarlarca dolar var boş dolaşan. Türkiye yüzde 17 faiz verecek kimse gelemeyecek. Bu dışarıda oluşturulan bozuk atmosferden kaynaklanıyor. Türk ekonomisine de, hükümetine de güven yok. Yarın çıkmak istediği zaman çıkamayacak çünkü dışarıdan gelen adam parasını getirir belli bir süre size yatırır ama dilediği zaman o parasını alma şartını ister. Bunu göremediği için Türkiye’ye gelmezler.

ÇALIŞAN ÜCRETLERİ

3 sene içinde en azından herkes bugün aldığı maaşın 2 misli maaş alacak. Asgari ücret her sene yüzde 7 artsa iki misline çıkar. Asgari ücret söz konusu olduğunda işverenin de halini düşünerek vergilerde de düşüş olması lazım. Devlet bunu karşılamalı. Asgari ücret bu şartlarda bin 600 TL olmaz. Bugünkü şartlarda yoksulluk sınırı 5 bin 600 TL civarında asgari ücret 5 bin 600 tl olmazsa adil düzen yok demektir.

İSRAF VE YOLSUZLUK

İsraf ve yolsuzluğu ortadan kaldırmak. Bizim tahminimiz 50-60 milyar liradan daha az bir kaynak bunun fazlasını sağlar. İsraf çok geniş bir kavram. Ben şuanda yatırıma dönük olmayan bütün giderleri israf olarak görüyorum. İster yol ister inşaatlar olsun. Türkiye’nin şu an için Çanakkale köprüsü diye bir köprüye ihtiyacı yok. Kanal İstanbul’a ihtiyaç yok. Türkiye’de şehirlere gidince ben üzülüyorum. Eski binalar yıkılmış yerine yenileri yapılmış bu yatırım değil; israftır. Bizim başka yerde bu paraya ihtiyacımız varken bu tür yatırımlar gereksiz. Bunlar yapılmalı ama bütçe fazlalılığı olduğu zaman yapılmalı.

CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYI

Cumhurbaşkanlığı sarayı bizim için hakikaten israf olan bir yatırım. Bize bu bina hangi faydayı sağladı? ‘Efendim itibar sağladı. Dışardan gelenler bakıyorlar vay canına ne kadar müthiş bir sarayda oturuyor’  demiyor ki. İtibar sarayla olmaz.

O saray bize biraz büyük gelir. Biraz daha mütevazi bir yerde yaşamayı düşünürüm. Çankaya bize yakın. bizim ev de oraya yakın. Tayyip Bey o binanın dışarıda bir itibar olacağını düşünüyor.  ihtişamın karşı tarafı etkileyeceğine inanıyor ama bu yanlış bir düşünce.

YOLSUZLUKLA MÜCADELE

Bizim için önemli olan şey israf ve yolsuzluğu ortadan kaldırmak olacaktır. Bizim insanları alıp yerlerde süründürme ihtimalimiz yok.  Şeffaflık denetimle sağlanır. Türkiye’de de iki tane denetim müessesesi  var. Biri Sayıştay diğeri de Devlet Denetleme Kurulu onları birleştirdiler. Bunlar bizim dönemimizde en aktif kurumlar olacaklar. Yapılan işlerde varsa bir yanlışlık onlar denetlenecek.

EKONOMİK ÇALIŞMALAR

Bir yerden başlamanız gerekiyorsa önce dışarıya ve içeriye güven vermelisiniz. Bu bir numaralı mesele. Elimizde su dolu delik bir bidon var. Önce o delikleri tıkayacağız. İsraf ve yolsuzlukları ondan ilk plana aldık. Şuan için ne kadar israf var bilmiyoruz. Devlet öyle harcamalar yapıyor ki aklım almıyor. Bu değirmenin suyu nereden geliyor? İnsanların gözüne güzel görünmek için öyle bir harcamalar yapıyorlar ki aklımız almıyor.

“ZAMLARLA BU MESELE ÇÖZÜLMEZ”

Biz doğru oturalım devletin kaynaklarını iyi belirleyelim. Bu kaynakların nerelerde kullanıldığını da belirleyelim. Türkiye’nin dışına giden milyarlarca lira var ama gelmiyor. Gelmekten korkuyor. Elde var olan bu sorun zamlarla çözülmez. İsrafa bakacağız benim tahminime göre bu israf 50-60 milyarın üzerine çıkar.

“IMF İLE MASAYA OTURMAM”

Tarım kanunu der ki 34.5-35 milyon destek vermek gerek. Yoksa verim alamazsınız. Üretime dönük yatırımlarda değerlendirmek gerekir. Bizim yüklerimizden biri faizdir. IMF bir memlekete gelirken en düşük faizli borç verir. IMF sizin maliye politikaları verir. IMF ile masaya oturmayı düşünmüyorum. Onlara bağlı hale getirir. Kendimiz formül araştırmamız lazım.

“OHAL’İ KALDIRACAĞIZ”

Adalet bir ülkede en önemli şey onun için hemen OHAL’i kaldırmayı düşünüyoruz. OHAL kalktığı zaman terörle mücadeleyi daha iyi götürmeniz lazım. OHAL kalkar da adalet işlemeye başlarsa ülkeye gücen artar ve yatırım yapılır.

MERKEZ BANKASI’NIN DURUMU

Merkez Bankası bağımsız olmalı. 13 tane banka bunu yapıyor. Kısıtlama da meydana getirmişler. Ben bankacı değilim ama kaynakların kullanımı önemli. Yatırım yapılmazsa bu parayla uçuruma götürürsünüz. İlk başlanması gereken sektör tarım ve hayvancılık sektörüdür. Biz bir miktar kıpırdayalım Türkiye’de tahmin edemeyeceğiniz kadar üretimde patlama meydana gelebilir.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK SORUNU

400 bin öğretmen atama bekliyor. Bir senenin içinde buna çözüm getiremem ancak değişmesi gereken sistem Milli Eğitim. Adam yetiştirmiyor. Bunu önce halledeceğiz.

AB’YE ÜYELİK

Buna net bir cevap vereceğim. AB başka bir medeniyetin unsuru. AB’yi AK Parti medeniyet unsuru olarak yansıttılar bize. Biz sizinle ticaret, ortaklık yaparız. Kapılarında ilelebet duramayız. İmtiyazlı ortaklık yapabiliriz. İngiltere neden ayrıydı? Onların aralarında da tam bir bağ yok.

İKİNCİ TUR SEÇENEKLERİ

24 Haziran seçimi birinci tur için kesin bir şey söyleyemem. İkinci turda Erdoğan beni istemez. Ben olursam ben seçilirim çünkü. Sol kesimi çok farklı algıladık bu zamana kadar. Solcular bize oy verir. Benim o inancım var. Alevi kesimine gelince Alevi kesimi içinde sosyal adalet dediğimizde ikiye ayrılabilir. son dönemde Sivas olaylarının daha anlaşılır hale geldiği kanaatindeyim. İşte bazı ses bantları da yayınlandı. Fotoğraflar da yayınlandı sonra benim olmadığımı söylediler. Bütün bunlar bir kırılmaya neden oldu. Ben birçok insandan iyi tepkiler aldım.

“12 EYLÜL’DE BİLE SİVAS OLAYLARI KADAR ÜZÜLMEDİM”

Sivas olaylarına ben çok üzüldüm. 12 Eylül’de içeri girdim ama bu kadar üzülmedim.

“ANADİLDE EĞİTİM”

Teröre bulaşmamış insanlarla irtibat kurmak zorundayız. Kürt meselesine dair çalışma yaptık. Afrin meselesi araya girdi. En önemli husus bu konuda ana dilde eğitim. Bu çok tabiidir”

“İKİNCİ TURA KALAMAZSAK…”

Tabanı her zaman etkilemek mümkün değil. Bu ittifak yapıldığı zaman biz bazı tepkiler aldık ama anlatınca da makul gördüler. Yüzde 10’luk barajı getiriyorlar arından da ittifak olabilir diyorlar. Biz hukukun üstünlüğü konusunda müttefik olduk. Şu andaki şartlarda bu ittifak zaruri. Eğer biz ikinci tura kalmazsak oyunuzu şuraya verin diye bir söz söylemedik. O zamanı geldiğinde düşünülecek bir konu.

FETÖ İLE MÜCADELE

Bugünkü iktidar FETÖ ile karder birliği yaptı aynı inanca sahip diye. Yine büyüklerin söylediklerine göre bir insanın namazı ve orucu sizi aldatmasın siz onun davranışlarına bakın diyor. Yani dürüst mü, kimseyi aldatıyor mu? ahlak bu işin temeli. Eğer bir cemaat insani ehil olmadığı bir yerde makama getiriyorsa felaketi bekliyor demektir. Onu o cemaatin kabul etmemesi lazım. Bizim inancımızın bize bir emri var, işi ehline ver diye. Bugün iktidarın FETÖ ile mücadelesinde suçluluk duygusu var. Yani yıllarca bir birine güvendiler birlikte hareket ettiler. Cumhurbaşkanı ‘Ne istediler de vermedik’ dedi. Bu ihtilal demesinin hesabının mutlaka sorulması gerekir ama bugün iktidarda olanlar bunu tam olarak soramıyorlar.