Kardak'ta tehlikeli çarpışma

Kardak'ta tehlikeli çarpışma
Kardak yakınlarında Yunan Donanması'na ait bir hücumbot, Türk Sahil Güvenliği'ne ait bir bota çarptı.

Gümüşlük Mahallesi'ne 3.5 mil uzaklıktaki Kardak Kayalıkları yakınında Yunan Sahil Güvenlik Botu ile Türk Sahil Güvenlik Botu arasında kısa süreli dalaş yaşandı. Türk karasularına giren Yunan Sahil Güvenlik Botu ile Türk Sahil Güvenlik Botu arasında temas olduğu ancak her iki botta da herhangi bir hasar oluşmadığı öğrenildi.

Kardak krizinin yıldönümünde Ege’de yine sıcak saatler yaşanmaya başladı. Son görüntü dün kaydedildi. Bölgede olağan devriyesini atan Türk Sahil Güvenliği’ne ait bir bot, Yunan Donanması’na ait bir hücumbot tarafından sıkıştırıldı. Cep telefonuyla kaydedilen görüntülerde, hatalı manevra yapan Yunan hücumbotunun, Türk Sahil Güvenlik botununun rotasına girmesi ve bota çarpması da görülüyor.

KARDAK KRİZİ

Kardak kayalıkları nedeniyle 1996 yılında Türkiye ile Yunanistan savaşın eşiğine gelmişti. Kriz, Ocak 1996’da Figen Atak adlı Türk yük gemisinin Kardak kayalıklarında karaya oturmasıyla başlamıştı. Her iki ülke geminin kendi karasuları içerisinde olduğunu ileri sürmüş, Yunan donanmasının kayalıklardan birine asker çıkarması ve Yunan bayrağı dikmesiyle kriz büyümüştü. 31 Ocak 1996 günü Türk SAT komandoları diğer Kardak kayalığına çıkarak Türk bayrağı dikmişti.

İlgili Haberler