Türk öğrencilere kötü muamele utanç verici!

Türk öğrencilere kötü muamele utanç verici!
Rusya’da eğitim gören Türk öğrencilerin Rus öğretim görevlileri ve polis tarafından kötü muameleye tabi tutulmasına eğitim camiasından sert tepki geldi

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “Bu yaşananlar iki ülke arasındaki asalet farkını ortaya koyuyor. Rusya açısından utanç verici bir durumdur” dedi. Kötü muamelenin, Rusya’nın devlet karakterini ortaya koyduğunu ifade eden Koncuk şunları kaydetti: “Türkiye’de de birçok Rus öğrenci var. Ama bugüne kadar kamuoyuna ‘Türk öğretmenler Rusları okuldan attı’ diye bir şey yansımadı. Bir milletin ve devletin karakterini görmüş oluyoruz. Rus aydınlarının hiçbir suçu olmayan öğrencilere bu şekilde kötü davranması onların aydın olma vasfının ne kadar uzağında olduğunu gösteriyor. Bu olay iki devlet arasındaki siyasi bir meseledir. Bırakınız siyasiler çözsün.”

Gelişmiş ülkeye yakışmaz

İki toplum arasında düşmanlık yaratmakla hiç bir şeyin çözülemeyeceğini dile getiren Koncuk, “Böyle devam eder ve buradaki Rus vatandaşlar da zor durumda kalırsa istemediğimiz şeyler yaşanır. Asla böyle şeyler yaşansın istemeyiz. Rus vatandaşlarının, bilhassa aydınların daha duyarlı davranması gerekir. Rus düşmanlığını tetikleyici değil de yatıştırıcı bir üslupla yaklaşmaları gerekir. Rusya’daki Türk öğrencilerini hedef tahtası olarak görmek gelişmiş bir ülkeye asla yakışmaz” diye konuştu. Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Veli Demir de, öğrencilerin siyasete alet edilmemesi gerektiğinin altını çizdi. İki ülkede yaşayan öğrencileri tedirgin etmeyi hem insani açıdan hem de pedagojik açıdan doğru bulmadığını söyleyen Demir, sözlerin şöyle sürdürdü:

Mezhepçi dış politika

“Öğrenciler nerede olursa olsun devletlerin politikalarına alet edilmemeli. Polis ve hocalar tarafından öğrencilerin aşağılanması kabul edilebilir gibi değildir. Bu olaylar yaşanıyorsa sebebi AKP iktidarıdır. AKP’nin akıl almaz bilimden uzak mezhepçi dış politika anlayışının da bunda payı vardır. Öğrenciler siyasete, uluslar arası ilişkilere kurban edilmemeli. Tam tersine öğrenciler sayesinde iki devlet arasındaki barış gelecekte daha da gelişecektir.” Rusya’daki Türk öğrencilerin ve Türkiye’deki Rus öğrenciler de barış elçileri olduğuna değinen Demir, “Konukseverlik gösterilmelidir. Eğitim siyasete kurban edilmemelidir. Ülkemizdeki Rus öğrencilere kısasa kısas anlayışında bulunmamamız lazım. Yoksa bunun altından kalkamayız” şeklinde konuştu.