Kasap et derdinde keçi can derdinde

Dün büyük bir holding sahibi Türkiye'deyim, gitmiyorum(?) diye konuşuyor. Böyle bir söz bile aynı holdingin bittiğini gösteriyor.

Dolar kuru TL karşısında yüzde 20 değerlendi. Döviz borcu olan şirketlerin zor durumda kalacakları belliydi. Türkiye'nin önde gelen bazı holdingleri borçlarını yeniden yapılandırma için bankalara başvurdu. Bu durum bugüne kadar yaşanmamış bir durumdur.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) verilerine göre bu yılın ilk iki ayında 20 bin 308 esnaf iflas etti. Geçen sene aynı aylarda bu sayı daha düşüktü. 2014'ten bu yana iflas eden esnaf sayısı 430 bin 275'e çıktı.

Referandum nedeniyle siyasi iktidar KOBİ'lere ve esnafa kredi dağıttı. Kolay kredi alanların önemli bir kısmı, şimdi kredi taksitini ödeyemediği için icralık oldu.

Hal böyle iken 24 Haziran seçimleri için KOBİ'lere ve esnafa yeni krediler dağıtılıyor.

Siyasi iktidar yalnızca seçime odaklanmış. Kredilerde ve bankalarda olası sorunları da, kefalet yoluyla halka yayacak. Bu yol siyasi iktidarın herkesin cebine gizlice el atması demektir.

Açıklanan reel sektör ve tüketici güven endeksleri de ekonominin inişte olduğunu gösteriyor. Tüketici güven endeksi çok zamandır güven sınırı olan  yüzün altında seyrediyor; Ocak ayından beridir de sürekli düşüyor. Anketlerde tüketici genel ekonomik durumun ve hane halkı maddi durumunun bozulduğunu söylüyor.(Aşağıdaki grafik.)

ekran-alintisi-437.jpg

TÜİK'in açıkladığı sektörel güven endekslerinde değişme de Ocak ayından beri eksi çıkıyor. İnşaat, hizmetler ve perakende ticaret sektörlerinde son üç ayda güvende düşüş yaşanıyor.

***

       Sektörel Güven Endekslerinde Eğilim

                İnşaat   Hizmet  Perakende

Ticaret

Ocak      6,7          6,0          5,6

Şubat    -3,7        -1,3        -1,5

Mart      -5,9        -1,6        -1,9

Nisan    -0,1        -2,0        -2,3

***

Aynı şekilde her üç sektörde iş hacminde de düşme yaşanıyor.

İnşaat ve perakende sektöründe işler son iki ayda gerilemiş. Perakende ticaret Mart'ta bir önceki aya göre yüzde 6.2 ve Nisan'da da 4.2 oranında gerilemiş.

İşlerde gerilemeye bir örnek beyaz eşya satışlarındaki düşmedir. Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği; ''Beyaz eşya iç satışlarında geçen yılın son çeyreğinde başlayan düşüş trendi sürerken; satışlar Mart ayında yüzde 24, Ocak-Mart'ta ise yüzde 19 düşüş kaydetti.'' diye açıklama yaptı.

Geçen sene referandumda verilen krediler ve yapılan vergi indirimleri beyaz eşya satışlarını artırdı. Şimdi siyasi iktidar ne yapacak. Beyaz eşyayı bedava verse ihtiyacı olmayan neden alsın? Alıp nereye koyacak? (Aşağıdaki tablo.)

***

                        Sektörlerde Durgunluk     

                İnşaat

Faaliyetleri         Hizmet İş

Durumu               Perakende Ticaret

İş Hacmi

Ocak      2,1          8,5          8,9

Şubat    0,7          -2,5        0,7

Mart      -4,6        -2,1        -6,2

Nisan    -3,3        -1,7        -4,2

++++++++++++++

Hizmet sektörü içinde yer alan turizmden bu sene umutlarımız vardı. Ancak umut etmek yetmedi. Hizmetler sektöründe işler geriliyor. Bir... Siyasi iktidar turizme sıcak bakmıyor. İki... Dış ilişkilerde sorunlar arttı.

Bu tabloyu biz dizayn etmedik. Ekonomide kötü gidişi kamuoyu önünde gerçekleşen iflas olayları ve resmi rakamlar gösteriyor. Ancak siyasi iktidar ve özellikle Bahçeli'nin derdi ekonomi veya halkın sıkıntısı değil, iktidarda kalma hırsıdır.

Biz halk olarak geçim derdine düştük, onlar iktidar derdinde.

Yazarın Diğer Yazıları