Katalonya'ya 5 gün süre

Katalonya'ya 5 gün süre
İspanya Başbakanı Mariano Rajoy Ulusal Kongre'de yaptığı konuşmasında, Katalonya'da gerçekleştirilen bağımsızlık referandumuna ilişkin, "Dünyada hiçbir ülke Katalonya bağımsızlık referadumunu ciddiye almıyor" ifadelerini kullandı.

Katalonya'da gerçekleştirilen bağımsızlık referandumunun başarısızlığa uğradığını söyleyen İspanya Başbakanı Rajoy, bağımsızlık sözünü ise 'masal' olarak nitelendirdi. Rajoy konuşmasında, "Yasal olmayan demokratik de değildir. 1 Ekim'deki referandum tamamen başarısızlıkla sona ermiştir. Hiçbir sonuç, siyasi karar ya da Katalonya'nın bağımsızlığı bu referandumu meşrulaştıramaz" dedi. Rajoy, "Demokrasimizi, İspanya birliği ve Katalonya'nın statüsünü baltalamak amacıyla gerçekleştirilen yasadışı referandum başarısızlığa uğramıştır ve bu referandumdan çıkacak hiçbir sonuç Katalan bağımsızlığını yasal haline getirmeye yaramayacaktır" ifadelerini kullandı.

Rajoy, Katalonya'da gerçekleştirilen bağımsızlık referandumuna ilişkin, "Dünyada hiçbir ülke Katalonya bağımsızlık referadumunu ciddiye almıyor" şeklinde konuştu.

'İTAATSİZLİK VE DEMOKRATİK HUKUK ARASINDA ARABULUCULUK MÜMKÜN DEĞİLDİR'

Katalonya bağımsızlığının uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurgulayan Rajoy, İspanya'nın yalnızca tüm İspanyol halkının bu yönde karar vermesiyle bölünebileceğini dile getirdi. İspanyol Başbakan ayrıca, ülkedeki mevcut gerginliği sona erdirmek için herhangi bir uluslararası arabuluculuğa ihtiyaç duyulmadığını belirterek, "Demokratik hukuk ile itaatsizlik ve yasadışılık arasında arabuluculuk mümkün değildir. İspanyol ulusunun bölünmezliği ve İspanya'nın ulusal egemenliği müzakere edilemez" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Rajoy, Katalonya Özerk Yönetimi Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont'un, bağımsızlık ilanının askıya alınmasındaki gerekçe olarak sunduğu "diyalog kapısını açma" ve "arabulucu arama" önerilerini kabul etmediğini bildirdi.

Katalonya'nın İspanya'dan ayrılmasına yönelik bir diyaloğun "kabul edilmesinin imkansız" olduğunu vurgulayan Rajoy, bunun dışında anayasal reform, altyapı yatırımları, ekonomik durum, dil (Katalanca) gibi diğer konularda her zaman konuşmaya açık olduklarını söyledi.

'HİÇBİR ÜLKE TARAFINDAN KABUL GÖRMEZ'

Başbakan Rajoy, Katalonya'daki yasa dışı referandumda oylanan "kendi geleceğine karar verme hakkının" dünyadaki hiçbir demokratik ülke veya Birleşmiş Milletler tarafından kabul görmeyeceğine işaret ederek,  Katalonya'nın olası bağımsızlığının Avrupa'da tanınmayacağını ve böyle bir şeyin çok ciddi sonuçlarının olacağını artık tüm dünyanın bildiğini dile getirdi.

"İspanya'nın, birlikte yaşam, özerklik hakları, ülke birliği ve anayasasına karşı çok tehlikeli ve sadakatsiz bir saldırı olduğunu" kaydeden Rajoy, "Demokratik yasalar çiğnendiğinde toplum dağılır, akıl dışı yollara girilir, birlikte yaşam biter, kaos başlar ve refah sona erer." değerlendirmesinde bulundu.

İspanya Başbakanı Rajoy, Katalonya'nın özerklik haklarının askıya alınmasının önüne geçilebilmesi için Puigdemont'a bir kez daha "yasalara saygı göstermeye ve normalleşmeye geri dön" çağrısı yaptı. Rajoy, "Katalonya'nın bağımsızlığı üzerine karar verme yetkisi sadece İspanyolların tamamındadır." dedi.

BAĞIMSIZLIK İLANININ NETLEŞTİRİLMESİ İÇİN 5 GÜNLÜK SÜRE

Öte yandan El Espanol gazetesinin haberine göre İspanyol hükümeti, bağımsızlığın ilan edilip edilmeyeceği konusunun netleştirilmesi için Katalan lider Puigdemont'a 16 Ekim'e kadar süre tanıdı. Haberde, 5 günlük süre içerisinde Puigdemont'un bağımsızlık ilanı edildiğini doğrulaması durumunda kararın iptal edilmesi için 3 günlük ek süre tanınabileceği kaydedildi.