Katar Emiri’ni MİT Müsteşarı karşıladı

Katar Emiri’ni MİT Müsteşarı karşıladı
Emir bin Hamad Al Sani’nin başkent ziyareti, protokol açısından ilklere sahne oldu. Fidan hem Emir’i karşıladı hem de aracında kendisine eşlik etti

Katar Emiri’ni MİT Müsteşarı karşıladı

Haber: Bilun Çelik

Hiç ayrı düşmedik
Katar Emiri Şeyh Temim ile ortak basın toplantısı düzenleyen Recep Tayyip Erdoğan, “Arap ve İslam dünyasında attığımız birçok adımlar var ki bu adımlarda Türkiye ile Katar bugüne kadar hiç ayrı düşmedi. Her zaman birlikte ve dayanışma içerisinde olduk” dedi.

Aynı amaca hizmet
Orta Doğu haritasının değişiminde Katar’ın Türkiye ile birlikte emperyal güçlerin hizmetinde olduğunu ileri süren YP lideri Sadettin Tantan, “İran’la olan ticari ilişkilerde Körfez bankacılığının kullanımını dikkate alırsak bu karşılamayı garipsememek lazım” dedi.

Kilit ziyarette hep o
MIsIr’da darbeyle koltuğundan indirilen Cumhurbaşkanı Mursi döneminde, MİT Müsteşarı Hakan Fidan Ankara-Kahire resmi görüşmelerinde aktif rol oynamıştı. Fidan, Başbakanlığı döneminde ise Erdoğan’ın kilit ziyaretlerinde Türk heyetlerinde yer almıştı.

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, önceki akşam Ankara’ya geldi. Katar Emiri havaalanında MİT Müsteşarı Hakan Fidan tarafından karşılandı. Fidan, Katar Emiri’ne aracında da eşlik etti. Türkiye Cumhuriyeti’nin yabancı ziyaretler için uyguladığı protokol kurallarına göre, bugüne kadar “resmi ziyaret-Devlet ziyareti” için Ankara’ya gelen yabancı devlet başkanlarına hep ziyaret boyunca eşlik etmek üzere bir hükümet üyesi eşlik etti. Refakatçi Bakan, konuk devlet başkanını havaalanında karşılar, Türk tarafıyla yaptığı tüm resmi temaslarda hazır bulunur, gittiği her kentte kendisine eşlik eder. Ancak Katar Emiri’nin Ankara’ya yaptığı ziyarette bu durumda bazı değişiklikler oldu. Rutin protokol gereği, Katar Emiri Ankara’da bir hükümet üyesi, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından karşılandı.  Ancak karşılayanlar arasında bir de sürpriz isim vardı; MİT Müsteşarı Hakan Fidan. Fidan, Katar Emiri’ni sadece karşılamakla kalmadı. Emir’in havaalanından ayrılırken bindiği araçta da kendisine eşlik etti. Fidan, dün sabah da  Ak Saray’da Katar Emiri için gerçekleştirilen resmi karşılama töreninde de vardı. Tören öncesi Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar’ın, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın paltosunda bulduğu uzun bir saç telini alarak yere atması dikkat çekti. Bu arada, Katar Emiri Al Sani ve beraberindeki heyet, Ak Saray’da Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmi tören ve 21 pare top atışıyla karşılandı. Mısır’da darbeyle koltuğundan indirilen Cumhurbaşkanı Mursi döneminde de, MİT Müsteşarı Hakan Fidan Ankara-Kahire resmi görüşmelerinde aktif rol oynamıştı. Fidan, Başbakanlığı döneminde de Erdoğan’ın kilit ziyaretlerinde Türk heyetlerinde yer almıştı. Erdoğan’ın “Başbakan” olarak ABD’ye yaptığı ziyarette de Fidan yine heyette yer almış, hatta Başkan Obama’nın Başbakan onuruna verdiği ve “kısıtlı katılımcı”nın yer aldığı çalışma yemeğinde de, Erdoğan’la birlikte aynı masada oturan üç kişiden biri olmuştu.

İki ülke hiç ayrı düşmedi
Bu arada, Erdoğan, Katar Emiri ile ortak basın toplantısı düzenledi. İkili anlaşmalara imza attıklarını belirten Erdoğan, “Gerek başbakanlığım döneminde gerekse cumhurbaşkanlığım döneminde Arap dünyasında olsun İslam dünyasında olsun attığımız birçok adımlar var ki bu adımlarda Türkiye ile Katar bugüne kadar hiç ayrı düşmedi” dedi. Erdoğan şöyle devam etti: “Her zaman birlikte olduk her zaman dayanışma içerisinde olduk. Her zaman da dünya mazlumlarının yanında olmayı ortak paydamız olarak belirledik. Bundan sonraki süreçte yine bu kararlığımızı aynı şekilde sürdüreceğiz. Özellikle Irak’taki Suriye’deki gelişmeler, Filistin’deki gelişmeler bunları ele alma imkanımız oldu. Libya’daki, Tunus’taki, Kıbrıs’taki bütün bunları ele alma imkanımız oldu. Bu çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz.”