Katar’a askeri üs: 3 bin asker gidiyor

Katar’a askeri üs: 3 bin asker gidiyor
Resmi Gazete’de yayımlanarak kurulması kesinleşen Türk Askeri Üssü’nün tugay seviyesinde olacağı, ortak operasyonlarda kullanılacağı belirtildi

Katar’da Türk askeri üssü kuruluyor. Tugay seviyesinde olacağı öğrenilen Katar’daki üssün kuruluşu, Resmi Gazete’de yayımlanarak kesinleşti. Bir tugay en az 3 bin, en fazla 5 bin askerden oluşuyor. Bu durumda teknik ve hukuki hazırlıklarının tamamlanmasının ardından faaliyete geçecek olan askeri üste en az 3 bin Türk askeri görev yapacak. Hürriyet’e göre, iki ülke ortak askeri operasyon ve tatbikatlarının daha genişletilmesi veya bölgede yaşanacak gelişmelere göre asker sayısının kademeli olarak artırılma olasılığı da bulunuyor. Türkiye’nin ülke dışındaki ilk askeri üssü tugay seviyesinde kurulacağı için komutanlığına da bir tuğgeneral atanacak. Üsteki askeri varlık çoğunlukla kara, hava ve doğrudan Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı Özel Kuvvetler Komutanlığı birliklerinden oluşacak. Az sayıda denizcinin de olabileceği, gerekli durumlarda denizci sayısının artırılabileceği belirtildi. Tugayda er ve erbaşlar da bulunacak. Askerler Katar’da kaldıkları süre içinde ek özel yurtdışı maaşı alacaklar.

Anlaşmanın detayları

Türkiye ile Katar arasında imzalanan askeri işbirliği ilişkilerde yeni bir döneme girildiğini gösteriyor. Katar topraklarında Türk askerinin konuşlandırılması konusunda işbirliği anlaşmasının ayrıntıları Resmi Gazete’de yayımlandı. 10 yıl yürürlükte kalacak anlaşmada şu unsurlar var: Türk kuvvetleri eğitim ve tatbikat amacıyla Katar topraklarında konuşlandırılabilir. Taraflar anlaşmanın uygulanması amacıyla birbirlerine liman, havalimanı, hava sahası kullanma, asker konuşlandırma ve tesis, kamp, kuruluş ve askeri tesislerinden yararlanma izni verirler. Ziyaretler, heyet değişimi, manevralara katılım ve bilgi değişimi, lojistik alanında işbirliği yapılması, insani yardım sağlanması, personel, ekipman takası ve savunma sanayi alanında işbirliği yapılabilir. Taraflar birbirlerinin askeri kurumlarında danışman personel görevlendirebilirler.