Katar'dan komşu ülkelere çağrı

Katar'dan komşu ülkelere çağrı
Katar'dan tüm dünyayı etkisi altına alan krizle ilgili bir son dakika açıklaması geldi. Katar Dışişleri Bakanı CNN International'a konuştu. Bakan, Katar'ın Körfez'deki komşu ülkelerde krizin çözümü için diyalog yoluna açık olduğunu açıkladı.

Haftaya damgasını vuran diplomasi krizi sonrasında Katar’dan ilk resmi açıklama geldi. Teröre destek verdiği gerekçesiyle Körfez bölgesindeki komşu ülkelerin diplomatik bağını kopardığı Katar’ın Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al-Thani CNN International’a konuştu.

Çevre ülkeler tarafından yaptırım uygulanması hakkında aracılığa açık olduklarını dile getiren Al-Thani, “Oturup konuşmak istiyoruz” dedi.

Al-Thani, ilerlemeci ve modern olarak tanımladığı Katar’ın diplomasiye ve Orta Doğu’da barışı güçlendirmeye inandığını dile getirerek, “Biz burada süper güç değiliz. Meseleleri çatışmayla çözmeye de inanmıyoruz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel Al-Jubeir, Arabiya TV’ye konuşarak Katar yönetimini teröre destek vermekle suçladı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Katar’ın Müslüman Kardeşler ve Hamas gibi gruplara destek vermeyi bırakmasını söyledi. Bu yaptırımların amacının Katar’ı zor durumda bırakmak olmadığını ama Doha yönetiminin bir seçim yapmasının zamanı geldiğini de dile getirdi.

Diplomatik kriz başladığından beri bir açıklama yapmayan Irak da bir açıklama yaptı. Irak Başbakanı Haydar Abadi, katıldığı basın toplantısında bu gerilimin bir parçası olmayacaklarını açıkladı. Abadi, hükümetinin Suriye sınırını Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad hükümetiyle koordine olarak kontrol ettiğini dile getirirken, “Bizim tek hedefimiz var o da IŞİD’i ortadan kaldırmak” dedi.