Katılım bankalarının gözü Malezya’da

Katılım bankalarının gözü Malezya’da
İslami bankacılık sektörü, yerel sukuk piyasasında yüksek faizler ve yavaşlayan işlem hacmi yüzünden artan maliyetlerini azaltmak için rotayı Malezya’ya çevirdi

Türkiye’de artan maliyetlere karşı finansman arayışına giren Türk İslami bankalarının Malezya sukuk piyasasına ilgisi artıyor. Türkiye İslami bankacılık sektörü, yerel sukuk piyasasında yüksek faizler ve yavaşlayan işlem hacmi yüzünden artan maliyetlerini azaltmak için rotayı Malezya’ya çevirdi. Kaynaklara göre, ülkenin varlıklar açısından en büyük İslami bankası Kuveyt Türk, 2 milyar ringgitlik (539 milyon dolarlık) tahsisli satış yoluyla, beş yıl vadeli sukuk ihraç etmeyi planlıyor. Türkiye Finans da geçen yıl, yıllık yüzde 6 getiri oranıyla beş yıl vadeli sukuk ihraç ederek Malezya’da sukuk ihraç eden ilk Türk bankası olmuştu.

Fonlama maliyeti
Bloomberg verilerine göre, Türkiye’deki fonlama maliyetleri 19 gelişmekte olan ülke arasında üçüncü sırada. Türk lirasındaki düşüş ise yıl başından bu yana yüzde 10’u buldu. Bu şartlar altında, hükümet de hızlı başlamış İslami bankacılık büyümesini arttırmakta zorlanıyor. Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) verilerine göre, Türkiye’nin İslami kurallara uygun varlık miktarı 102.5 milyar lirayken, toplam bankacılık varlıkları ise 1.93 trilyon lira. Geçtiğimiz yıl, Türk bankacılık sektörünün yüzde 5’i İslami varlıklardan oluşuyordu. Malezya’da ise bu oran yüzde 26 civarındaydı. TKBB’ye göre Türkiye’de de İslami bankaların payı 2023 yılına kadar yüzde 15’e çıkacak. 

Cazip seviyeler
BGC Partners bankacılık analistlerinden Çağdaş Oran, bankaların kararlarının “fiyatlarla ilgili” olduğunu söyledi. Doğan, “Sukuk ürünleri arz ve talebi arasında bir dengesizlik var. Bu da maliyetleri geleneksel tahvillere göre daha cazip seviyelere düşürüyor” diyor. Kuveyt Türk Uluslararası Bankacılık Bölümü Başkanı Ahmet Albayrak da, bankanın fonlama yapısını ve yatırımcı tabanını çeşitlendirmeyi hedeflediklerini ve swap maliyetlerine rağmen, ringgit cinsinden sukuk ihracının dolardan daha cazip olduğunu söyledi. Ancak “esas sebebin çeşitlendirme” olduğunu vurguladı.