Katliam gibi kaza

Katliam gibi kaza
Türkİye, maden ocağında mahsur kalan babalara ağlarken, elma bahçesinde çalışan kadın işçileri, Isparta’nın Yalvaç ilçesinden Gelendost’a götüren midibüs şarampole yuvarlandı.

Katliam gibi kaza

İlk belirlemelere göre 18 kişi öldü, 27 kişi yaralandı. 25 kişilik midibüse 45 kişi binince kaza kaçınılmaz oldu.

Ermenek’te olduğu gibi bu kazada da denetim eksikliği ortaya çıktı. Eskiden otobüslerle taşınan işçiler, 25 kişilik midibüslere terfi etti. İşveren midibüse 45 kişi bindirince facia da kaçınılmaz oldu. Bahçede çalışan kadın işçileri Gelendost’a götüren servis midibüsü saat 07.15’te taşıdığı ağırlıktan dolayı virajlı yolda su tahliye kanalına devrildi. Ölü ve yaralıların çoğunluğunu kadınlar oluşturdu.

Kömür madenindeki 18 babaya Türkiye ağlarken, evine ekmek götürmek için elma bahçelerinde  çalışmaya giden anaları taşıyan servis midibüsü, Isparta’da şarampole devrildi. 18 işçi hayatını kaybetti

İş kazalarında dünyada ilk sıralarında yer alan Türkiye’de işçi ölümleri “yollarda” başlıyor.  İşçi ölümlerinin başında zehirlenme ve boğulma gelirken, bunu trafik, servis kazası izliyor. 1 Ocak-30 Eylül tarihleri arasındaki istatistik rakamlarına göre trafik kazalarında yollarda 289 işçi, işe giderken ya da işten dönerken yaşamını yitirdi. Bu sayının 2013 yılının tamamında 433 olduğu belirtildi. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verileri Türkiye’de 9 ayda en az 1413 işçi yaşamını kaybetti.

Jandarmayı aldatmış
Türkiye dün sabah Isparta’dan gelen bir felaket haberiyle uyandı. Yalvaç İlçesi’nden Gelendost’a elma toplamaya giderken servis midibüsün taşıdığı ağırlıktan dolayı virajlı yolda şarampole devrildi. Kazada 18 kişi öldü, 27 kişi yaralandı.  Midibüsün sürücü dahil 25 kişi kapasiteli olduğu, 45 kişinin bindirildiği ortaya çıktı. Kazada 1200 kilogram yük fazlalığı tespit edildi. Kaza saat 07.15’de meydana geldi. 47 yaşındaki Metin Aslanalp’in kullandığı 42 D 0881 plakalı midibüs, Bağkonak Köyü yakınında rampa çıktıktan sonra inişe geçtiği, bu sırada yük fazlalığından dolayı freninin patlaması sonucu kontrolden çıktığı belirtildi. Midibüsün önce yolun sağ tarafındaki toprak tepeye doğru tırmandığı, ardından da yan devrilerek 100 metre sürüklendiği kaydedildi. Konya Valisi Muammer Erol “Özellikle bu araç, önden bir araç göndererek, jandarmanın denetimini geçtikten sonra, yolda diğer midibüsteki yolcuları da tek bir midibüse toplayarak yoluna devam etmiş ve maalesef kaza olmuştur” dedi. Kazada hayatını kaybeden işçi yakını Halil Aksoy “İki gün önce bu otobüsün şoförüne 5 bin lira ceza yazılıyor ve tekrar yola çıkarılıyor” şeklinde konuştu.

Dayı başı para alıyordu
Aksoy, midibüsü, işçileri götüren “dayı başı” denilen işçi başı ve araç sahibinin ayarladığını da iddia ederek, “Dayı başı denilen kişi götürdüğü kişi başı 10-15 lira alıyor. 60 kişi götürse günlük 500-600 lira koyuyor cebine” dedi. Ölenlerin isimleri şöyle: Sürücü Metin Arslanalp, işçiler Havva Caran (20), Arife Aktaş, Ceylan Aksoy, Reyhan Caran, Veli Can Çelik (15), Gülseren Yayla, Maksude Ünsal (54), Havva Yiğit, Ayşegül Karataş, Mihri Kale, Ayşe Kale, Şerife Aksoy (58), Muazzez Balık, Elmas Çelik, Emel Arslanalp, Esme Altunbay (36), Buket Keskin (26)

Tekstil işçileri de trafik kazası geçirdi

Denizli Anafartalar mahallesinde kamyonet ile tekstil işçilerini taşıyan minibüsün çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 7 kişi yaralandı. Sürücüsü belirlenemeyen 26 KD 938 plakalı kamyonet Anafartalar Mahallesi 2152/1 sokak üzerinde Ahmet Deniz (32)yönetimindeki 20 AS 189 plakalı işçi taşıyan minibüsle çarpıştı. Kazada kaldırıma devrilen minibüste bulunan işçilerden 7’si yaralandı. Yaralılar, 112 Acil Servis ekiplerince çevredeki hastanelere kaldırıldı. Tedavi altına alınan yaralıların durumunun iyi olduğu bildirildi. Kazaya ilişkin soruşturma başlatan polis, kamyonette bulunan 2 kişiden hangisinin kaza anında kamyoneti kullandığını belirlemek üzere karakola götürdü.