Katliamda 3. hafta...

Katliamda 3. hafta...
Dehşet verici tespit: UNİCEF, bölgedeki İsrail saldırılarında pazar akşamından bu yana her saat en az bir çocuğun can verdiğini duyurdu

Katliamda 3. hafta...

İsrail'in Gazze'ye yönelik kara, hava ve denizden yoğun saldırıları devam ederken, BBC'ye konuşan BM Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) Gazze'deki yetkilisi Pernille Ironside, artan çocuk ölümlerinin dehşet verici olduğunu söyledi. Ironside, "Bu kesinlikle şok edici, hatta iğrenç bir durum. Pazar akşamından bu yana 69 çocuk öldürüldü. Bu da son iki buçuk gün içinde saatte birden fazla çocuğun hayatını kaybettiği anlamına geliyor" dedi. 

Ölü sayısı 655
İsrail ordusunun, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus bölgesinde sivil yerleşim birimlerini hedef alan saldırısında en az 14 kişi yaşamını yitirdi, onlarca kişi yaralandı. Böylece İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 655'e, yaralılar ise 4 bin 200'e ulaştı. Ölenler arasında 164 çocuk, 79 kadın ve 36 yaşlı bulunuyor. Ölen İsrail askerlerinin sayısı ise 30 olarak açıklandı. Son olarak İsrailli bir tank komutanının gece yarısı Filistinli bir keskin nişancı tarafından vurulduğu bildirildi. Gazze'den düzenlenen saldırılarda İsrailli iki sivil de öldü. İsrail ordusu, Gazze'ye başlattığı operasyonda şimdiye kadar Hamas'a ait 1800 noktanın vurulduğunu bildirdi. Hedefler arasında askeri üsler, gizlenmiş roket fırlatıcılar, tüneller ve silah üretim merkezleri olduğu kaydedildi. Gazze'ye kara operasyonu başlamasından bu yana, Gazze'den İsrail'e 2160 roket fırlatıldı. Bunlardan 1700'ü İsrail'i vurdu. Dün ise İsrail'e 87 roket atıldı ve bunlardan 67'si füze savunma sistemini aşarak İsrail'e ulaştı. 

Kerry İsrail'de
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail ile Filistinli direniş grupları arasında ateşkesin sağlanması çabaları çerçevesinde Tel Aviv'e geldi.

Hamas'tan ateşkese ret
Filistin lideri Mahmud Abbas, birlik çağrısı yaparken, Hamas'ın siyasi büro lideri Halid Meşal ise, "Önce ateşkes sonra müzakere formülünü kabul edemeyiz. Önce abluka bitmeli" dedi. Meşal ayrıca "Meşru ateşkes talebimizi Türkiye, Katar, Mısır ve Filistin yönetimilerine sunduk. Taleplerimizin gerçekleştirilmesi konusunda kim başarılı olursa, bu konudaki çabalarını memnuniyetle karşılarız" ifadesini kullandı. Mahmud Abbas ise, "Düşmanın temel hedefi, Filistin davasını yıkmak ve uzlaşıyı sonlandırmaktır" dedi. Abbas, Ramallah'ta Filistinli liderlerle yaptığı toplantının ardından düzenlediği basın toplantısında, Filistinlilere birlik ve beraberlik çağrısında bulunarak, "Düşmanın temel hedefi, Filistin davasını yıkmak ve uzlaşıyı sonlandırmaktır. Ancak, işlenen suçlar, cezasız kalmayacaktır" diye konuştu. Saldırıların sona ermesi için uluslararası düzeyde görüşmeler yaptığını, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi'den müdahale talebinde bulunulduğunu ifade eden Abbas, Mısır'ın taleplerine nazik bir şekilde cevap verip, ateşkes ve Gazze'ye uygulanan ambargonun kaldırılmasını içeren bir öneri sunduğunu dile getirdi. Abbas, "Zaman, herkesin sesini yükselterek, yıkım mekanizmasının yüzüne gerçeği söyleme zamanıdır. Bu yıkım mekanizması, insan hukukuna dair tüm kanunları ihlal ediyor. Biz onun sahip olduğu yıkıcı güce sahip değiliz. Ancak daha güçlüsüne, hak ve adalete sahibiz. Hak sahipleri, kuvvetle yok edilemez" diye konuştu. Abbas, ateşkesin sağlanması çerçevesindeki çalışmalara dikkati çekerek, şunları söyledi:  "Ateşkesin sağlanması için Mısır ile bir araya geldik. Türkiye ve Katar'a gittik. Saldırıların durması, sınır kapılarının açılması, balıkçılara konan sınırlamaların kaldırılması, gözaltına alınan Filistinlilerin ve vekillerin serbest bırakılması konularını ele aldık"