Kayagazı değil Kayaçgazı!

Radyo Kent'in "Basın Ekspres" adlı yapımında polis-adliye muhabirlerinin kullandığı dil ele alındı. Konuk Hüseyin Movit olunca program "ders niteliği  kazandı". Burada önemli bazı kelimler üzerinde durmak istiyorum. Hiç olmazsa bilgi sahibi olunur. En can alıcılar ve karşılıklarını yazıyorum:

* Sanık-maznun

* Öldürülmüş-maktûl

* Şüpheli-zanlı

* Tutuklu-mevkuf

* Cani-kaatil

* Öldürme-katil

* Şikâyetçi-müşteki

"Uluslararası dilde" yanlışlık yapan akademisyenlerimiz de var. Tabiî bunlardan kopya çeken televizyoncular öncelikli medya mensupları mevcut. En çarpıcısı Kayagazı. Hepsi, Kayagazı tutturmuş gidiyor. Bunun aslı Kayaçgazıdır. Hiçbir kayadan gaz çıkmaz. İki büyük kayanın arasına sıkışıp kalmış gazdan söz ediyorum. Uluslararası adı Shalegas'dır. Bilmeyenlere ve yanlış kullananlara duyurulur.

Bir yerde de bu işleri doğal mı karşılamalıyız? Baksanıza Sayın Başbakan  "ila nihaye" yerine "ila nahiye" deyip duruyor. Bu kadarına "pes". Yine de şükür "ila bucak"ı kullanabilirdi.

İkisi de iyiydi

Güldür Güldür'de bölüm yeniydi ama banttan verildi. Sanırım RTÜK tarafından kazaya uğrama ihtimaline tedbir alındı. Önemli olan ise senaryo grubunun başarısıydı. Ali Sunal'ın salondakilerle diyaloğu anında parodiye yansıtılınca beğendim. "Aşk Sarayı-Fast Love" en başarılı bölümdü. Hamburgercide sipariş verir gibi "erkek seçimi" güzeldi. Temennim bu çizginin bozulmaması.

...

O Ses Türkiye için bazen 10 üstünden 2 verebiliyorum. Kimi zaman 8. Cuma gecesi süperdi. Cumartesi kötüydü. "Görümce" filminin çekirdek ekibinin yer aldığı akşam herkes mutlu oldu. Misafir İtalyan yarışmacı renk kattı. Gupse Özay'ı bile gölgede bıraktı.

Bazı tespitler

TRT Haber'de "Hatıra Defteri"ni Vatan Şaşmaz'ın sunuşuna şaşırdım. Konuk Yılmaz Gruda idi. Ünlü oyuncu -Allah uzun ömür versin- bana göre daha dolu ve oturaklı biriyle muhatap edilmeliydi.

...

Bir Kelime Bir İşlem'in "Üniversite" kelimesi eklenerek TRT Avaz'a taşındığını fark ettim. Yarışma beyin sporu. Ancak kelime türetmekteki başarı, işlemde çok düşük. Bu da genel hastalığımız olsa gerek. Sınavların durumu malum. İki matematik-fen sorusu çözen adeta bayram ediyor.

...

İçerde dizisinin ağır topu Çetin Tekindor sert mizaçlıyı iyi oynuyor. Bu yönünü öne çıkarma işi senaryo grubunun. Onlar da hayli başarılı. Canımı sıkan "Mafya'nın maşası" bayan muhabirlere yer verilmesi.

...

NTV'den ayrılan Selim Atalay, 24'e geçti. Dünya Hâli'ni artık yeni kanalında seyrediyoruz. Gün sayısı arttı ama Atalay'ın Türkçesi İvana Sert'ten beter.

...

Basketbolumuzun güzel yorumcusu Şükran Albayrak da artık reklam yıldızı. Sporcu geçmişini hatırlayanların mutlu olduğunu sanıyorum. Hiç olmazsa yaşam standardı yükseldi. Dilerim arkası gelir. Kusura bakmasın ama Burcu Esmersoy'dan fenalık geldi.

...

İşte Benim Stilim'de jüri eskilerden kuruldu. Ancak yarışmacı kızlar çok hafif kaldı. Yapımcılar bu işin farkında. Bir de baktık eski sezondan "Çalçene Bahar" yeniden ekipte. Üstelik, ağır baskıya rağmen kesmediği "cadı tırnakları" yok. Demek ki ayrılık bu işe yaradı.

Yazarın Diğer Yazıları