Kaybeden hep Türkiye ise zafiyet var demektir

Kaybeden hep Türkiye ise zafiyet var demektir
YP Genel Başkanı Sadettin Tantan, iktidarın politikalarında ilkesel bir tavır olmadığını söyledi. Tantan, “İstihbarat savaşlarında sürekli kaybeden Türkiye ise zafiyet var demektir” dedi.

YENİÇAĞ / Salim Yavaşoğlu

Dönemin Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Emre Taner, 5 Ocak 2007’de MİT’in 80. yılı dolayısıyla yaptığı açıklamada, geniş bir coğrafyada Türkiye’nin daha aktif rol oymasını istemişti. Taner, MİT’in web sayfasında yaptığı açıklamada şöyle demişti: “Bu süreç içinde Türkiye, gerek stratejik, gerekse jeopolitik önemi nedeniyle kendisini hiçbir zaman olayların akışına bırakma ya da ‘bekle gör, tavır al’ taktiği ile sınırlama lüksüne sahip değildir. Uluslararası sistemi ayrıntılı ve isabetli bir tanımlamayla (kendi konumu ile ilgili) taktik, stratejik ve yüksek stratejik tutumlara sahip olmak zorundadır. Yalnız savunma pozisyonunda olmak Türkiye’ye haiz şartlar nedeniyle kabul edilemez bir davranış olacaktır. Bu nedenle de Türkiye tüm kartlarını -avantajlarını- maksimum düzeyde bir verimlilikle değerlendirmek durumundadır.”

BOP devreye sokuldu

Bu açıklamadan bir süre sonra MİT aracılığı ile AKP-PKK görüşmeleri başladı. ABD’nin daha sonraları Genişletilmiş Orta Doğu ve Kuzey Afrika Projesi adını alacak Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) devreye sokuldu. Bir kaç yıl içinde yapılan hazırlıkların Tunus’tan başlamak üzere “Arap Baharı” nındüğmesine basıldı. Orta Doğu’da Libya, Mısır, Suriye gibi ülkelerde  alt üst oluşlar başladı. Bu süreçte Arap dünyasına model
ülke olarak gösterilen Türkiye, Emre Taner’in dediği gibi aktif rol izledi. İkinci Cumhuriyet, yeni Osmanlıcılık gibi kavramların ön plana çıkarıldığı Türkiye, bu ülkelerde İhvan gibi “ılımlı islamcıları” destekledi. İsrail ve tüm komşuları ile arası bozulurken Suriye’de düşürülen uçak nedeniyle Rusya ile ilişkiler de krize girdi. Şimdi ise bu politikadan geri dönülüyor. İsrail ile uzlaşıldı, Rusya’dan ise özür dilendi.

Değişen, emirlerdir

Yurt Partisi Genel Başkanı Sadettin Tantan, iktidarın şimdi politikalarını bu yönde değiştirmesinin bir ‘tavır değişikliği’ olmadığını belirterek şunları söyledi: “O zaman da şimdi de ilkesel bir tavır yok ki. O zaman iktidar kendisine verilen emirleri yerine getirdi. Büyük Ortadoğu Projesi’nin eyleme dönüşmesinde öncülük etti. Önce bölgeyi darmadağın etti, içinden çıkılmaz hale getirdi. Görevi oydu. Şimdi yine kendisine verilen görevi yerine getiriyorlar.
Başka yapacak hiç bir şeyleri yok. Rus uçağını bizim düşürdüğümüz daha netleşmiş bir konu değil. Mavi Marmara olayı da Türkiye’nin Akdeniz’den dışlanması olayıdır. Bu Mavi Marmara olayının planlı bir istihbarat operasyonu olduğu açık ve net. Mavi Marmara olayının böyle gelişeceğini Türk istihbaratı görmüş ve iktidar buna uymamışsa burada da bir proje var o zaman. İşin özünde bu var.” Tantan, Emre Taner’in açıklamasından yola çıkıp söylediğinin altını çizerek şöyle devam etti: “Bu hükümetin iktidara geldiği günden itibaren bu bölgedeki istihbarat savaşlarında hep sürekli kaybeden bu iktidarsa, Türkiye ise, o zaman bir zafiyet var demektir. O zaman Türkiye’deki bu yapının gerek siyasi yapının, gerekse de kurumsal yapının öngörüsüz olduğu, beceriksiz olduğu, bilgisiz olduğu ortaya çıkar. Veya kendi inisiyatifi ile çalışan değil, başka güçlerin lehine çalıştığı şeklinde bakmak lazım.”