Kaybettiği altın küpesini dedektörle arıyordu. Bahçesinde bulduğu şeyle şoke oldu

Kaybettiği altın küpesini dedektörle arıyordu. Bahçesinde bulduğu şeyle şoke oldu
Norveç'teki evlerinin bahçesinde dedektör yardımıyla kayıp küpelerini arayan aile tarihi bir keşfe imza attı. En az bin yıllık kalıntı bulan aile Viking Dönemi'ne ait toka buldu.

Norveç'in güney kıyısındaki Jomfruland adasında yaşayan Aasvik ailesi, kayıp küpelerini bulmak için evlerinin bahçesinde dedektör yardımıyla kayıp küpelerini aramaya başladı. Dedektörün ötmesiyle birlikte öten bölgede kazı çalışması yapan aile tarihi bir keşfe imza attı.

AİLE EN AZ BİN YILLIK KALINTIYA ULAŞTI

Aasvik ailesi, küpeyi bulamasa da en az bin yıllık kalıntıya ulaştı. Norveçli aile, kase şeklinde bir toka ve Viking döneminden kalma bir cenaze töreni parçasına benzer kalıntılar çıkardı. Uzmanlar, eserlerin 9. yüzyılda Jomfruland adasında bir kadının cenazesinde kullanılmış olabileceğini ifade ediyor.

foto2.jpg

780 İLE 850 YILLARINA AİT BİR TOKA

Bir diğer uzman ise bulunan kalıntının 780 ile 850 yıllarına ait bir toka olduğunu ifade etti. Vestfold Kültürel Mirası ve Telemark İl Konseyi tarafından sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Jomfruland'da Viking zamanından kalma ilk güvenli bulguyu bulan aileyi tebrik ediyoruz" denildi.

Uzmanlar adada yüzlerce yıl öncesine dayanan yerleşimlerin bulunduğunu ancak şimdiye kadar bulunan kanıtların yalnızca Orta Çağ'a kadar uzanmış olduğunu söyledi.

foto7.jpg