Kayıp 12 kişi DNA testi ile belirlenecek

Kayıp 12 kişi DNA testi ile belirlenecek
Dürümlü Mezrası’nda PKK’lı teröristlerin bomba yüklü kamyonu patlatarak 4 kişinin ölümüne sebep olmasıyla ilgili soruşturma sürüyor. Kayıp 12 kişinin kimliği, DNA testi ile belirlenecek.

Diyarbakır’ın Dürümlü Mezrası’nda PKK’lı töreristlerin 15 ton bomba yüklü kamyonu infilak ettirerek 4 kişinin ölümüne, 23 kişinin yaralanmasına yol açtığı olayda kaybolan 12 kişiyle ilgili soruşturma sürüyor. Vali Hüseyin Aksoy, kimlikleri tespit edilemeyen vatandaşlarla ilgili DNA çalışmaları yapıldığını belirterek, “Örnekler alındı ve Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Onların kimlik tespitleri yapıldıktan sonra cenazeleri teslim edeceğiz” dedi. Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesi Dürümlü Mezrası’nda PKK’lı teröristlerin 15 ton bomba yüklediği kamyonda meydana gelen 4 kişinin öldüğü 12 kişinin kaybolduğu ve 23 kişinin de yaralandığı patlamayla ilgili yeni detaylar ortaya çıkıyor. Olay gecesi Tanışık Mezrası’na 1 kilometre mesafede bulunan evinde bulunan Seyithan Yakar, kapısını çalan PKK’lıların kamyonun bir süre burada kalacağını ve daha sonra gelip alacaklarını söylediğini belirtti. 

Yakar’ın “Siz kimsiniz, bu kamyonda ne var, burda ne işi var?” diye sorması üzerine PKK’lılar, “Biz PKK’lıyız. Bu kamyonu ambarda saklayacağız” diye karşılık verdi. Seyithan Yakar’ın buna izin vermeyeceğini söylemesi üzerine PKK’lılar Kalaşnikof silahlarını göstererek Yakar’ı tehdit etti. Seyithan Yakar ve ile eşinin kamyonun evlerinin önünden götürülmesi için sürekli diretmeleri üzerine PKK’lılar ile aralarında tartışma çıktı. Yakar’ı tehdit eden PKK’lılar kamyona binerek oradan uzaklaştı. 

Araçlarla takibe aldılar

Bu sırada Seyithan Yakar’ın eşi Diyarbakır’da bulunan kayınbiraderi Şefik Yakar’ı arayarak durumu iletti. Şefik Yakar kardeşi Seyithan’ı aradı. Kardeşine telefonla ulaşamayan Şefik Yakar bu kez Tanışık Köyü’nde bir yakınlarının yasında bulunan diğer kardeşleri ve akrabalarını arayarak Seyithan Yakar’ın evinde silahlı kişiler bulunduğunu ve yardıma gitmelerini istedi.

Tanışık Mezrası’nda yas evinde bulunan ve hepsi akraba olan 20-25 kişi araçlarla Seyithan Yakar’ın evine gitti ve durumu öğrendikten sonra PKK’lıların bulunduğu bomba yüklü kamyonu takibe aldı. Köylülerin anlatımına göre Dürümlü Mezrası yakınlarında kamyondan inen PKK’lılar köylülere ateş açtı. Köylüler de karşılık verip kamyonu kendilerine siper olarak kullandı. Bu sırada kamyonun büyük bir gürültüyle infilak etmesi üzerine Ramazan Yakar, Ahmet Yaman, Mustafa yakar ve kimliği tespit edilemeyen bir kişi daha yaşamını yitirdi, 23 kişi ise yaralandı. Olay yerinde yapılan incelemelerde ölenlerin parçaları yaklaşık 2 kilometrelik bir alana dağıldı. 

Yetkililer, bombalı araçla kentte büyük bir eylemin yapılacağını belirterek, 2 kişi oldukları belirlenen örgüt mensuplarından birinin kaçtığını değerlendiriyor. Diğer örgüt mensubunun olay yerinde öldüğü düşünülürken kesin sonucun yapılacak DNA testleriyle ortaya çıkacağı belirtildi. Bombalı aracın Seyithan Yakar’ın evinin önünde beklettikten sonra eylemin yapılacağı adrese götürmeyi planlayan PKK’lıların planının Yakar’ın karşı çıkmasıyla değişerek kaçmaya çalıştıkları tespit edildi.

Vali Aksoy’dan teşekkür

Tanışık Mezrası Muhtarı Bayram Yaman’ın, olay yerine araçlarla giden 12 kişinin kaybolduğunu söylemesi üzerine valilik tarafından kendilerinden haber alınamayanlarla ilgili tahkikat başlatıldı. Tanışık’ta yaşayan köylüler ise 12 kişinin patlamada öldüğünü iddia etti.

Tanışık Mezrası’nda kurulan taziyede olayla ilgili bilgi veren Seyithan Yakar’ın ağabeyi Şefik Yakar, “Hiç kimseyle herhangi bir husumetimiz yok. Araç başka bir yerde patlatılacaktı ama burda patlatıldı. Başka yerde patlatılsaydı belki 200 kişi ölebilirdi” dedi. Tanışık’taki taziye evini ziyaret eden Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, 7’nci Kolordu Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Musa Çitil, İl Emniyet Müdürü Adnan Taşdan, muhtar Bayram Yaman ve yakınlarına başsağlığı diledi. Vali Aksoy, devlet olarak vatandaşların acısını aynen yaşadıklarını belirterek “Ben vatanını, milletini seven bu köyümüze, bu köyümüzde yaşayan bütün insanlarımıza terörle mücadele konusunda duyarlılık gösteren bütün vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Vali Aksoy, kimlikleri tespit edilemeyen vatandaşlarla ilgili DNA çalışmaları yapıldığını belirterek, “Örnekler alındı ve Adli Tıp’a gönderildi. Onların kimlik tespitleri yapıldıktan sonra cenazeleri ailelerine teslim edeceğiz. Ve definleri sağlanacak” diye konuştu. Diyarbakır Valisi ve beraberindekiler daha sonra patlamanın yaşandığı yerde incelemelerde bulundu. 

HDP’lilere tepki

Taziye evini ziyaret eden vatandaşlardan Mustafa A.’nın, “Kandil’e ve HDP milletvekillerine barış mesajı vermek istiyorum” demesi üzerine yakınlarını kaybeden köylüler karşı çıktı. Köylüler, “Buradan Kandil’e barış mesajı gönderemezsin. Bizden 17 kişiyi öldürmüşler. Ne barışından bahsediyorsun” diyerek tepki gösterdi. Patlamanın şokunu halen üzerilerinden atamayan ve yakınlarını kaybeden köylülerin, taziye evini ziyaret etmek isteyen HDP’lilere izin vermediği öğrenildi.

DHA