Kayıp işadamı ortaya çıkmazsa 1 milyarlık arazisi gidiyor

Kayıp işadamı ortaya çıkmazsa 1 milyarlık arazisi gidiyor
Sarıyer Kazım Karabekir Mahallesi'nin tamamına yakını ile Kocataş'ın büyük kısmını içine alan 538 ada 4 parselde tam 329 dönüm tapulu arazisi bulunan kayıp Yahudi vatandaşı Sinyora Kohen, sırra kadem bastı. Kohen, 26 Mayıs 2020'ye kadar ortaya çıkmazsa arazisi, üstündeki yüzlerce binayla devlete geçecek. 

Türkiye’nin en büyük arazi davaları arasında gösterilen ve Sarıyer’in iki önemli mahallesi Kazım Karabekir ile Kocataş’ı doğrudan ilgilendiren dev bir miras dosyası gündem oldu. İstanbul 27. Asliye Hukuk Mahkemesi‘nde görülen; Kazım Karabekir Mahallesi’nin tamamına yakınını, Kocataş’ın da büyük bir kısmını içine alan tam 333 dönümlük 538 ada 4 parselin kaderiyle ilgili müthiş gelişmeler yaşanıyor. 

Üzerinde halen yüzlerce ev bulunan ve on binlerce kişinin yaşadığı arazinin 329 bin 921 metrekarelik hissesinin sahibi olduğu ortaya çıkan Yahudi vatandaşı Sinyora Kohen, bu ay içinde ortaya çıkmazsa arazi kayyımcı İstanbul Defterdarlığı’ndan alınıp Maliye Hazinesi’ne geçecek. Böylece devlet, Kazım Karabekir’in tamamına yakını ile Kocataş’ın büyük bir kısmının yeni sahibi olacak.

ARAZI ÇOK GENİŞ

Sarıyer Gazetesi'nin haberine göre, arazi Kozdere Çaykur Bölge Müdürlüğü arazisinden başlayıp Kocataş sırtlarındaki 2 Temmuz Parkı’nı da içine alarak Kocataş Yolu Sokağı’na kadar uzanıyor. Üzerinde on binlerce kişinin yaşadığı 538 ada 4 parselle ilgili gelinen çok kritik süreç tüm detaylarıyla gün yüzüne çıktı. İşte içinde 2 cadde, 30 sokak, Turgut Akan Okulu ile yüzlerce binanın bulunduğu “o” dev araziyle ilgili mahkeme koridorlarında yaşanan ilginç hukuki gelişme;

MAHKEME SİNYORA KOHEN’İ ARIYOR!

İstanbul 27. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 2019/373 esas numarasıyla görülmekte olan davada, Kazım Karabekir Mahallesi ile Kocataş’ın kaderini değiştirecek bir sürece gelindi. Maliye Hazinesi ile İstanbul Defterdarlığı arasında görülen “gaipliğe karar verilmesi” davasında, Kazım Karabekir’in tamamına yakını ile Kocataş’ın büyük bir kısmının Yahudi vatandaşı Sinyora Kohen isimli bir kişiye tapulu olduğu ortaya çıktı. 
Tapu kayıtlarında Çayırbaşı Mahallesi Bahçeköy Caddesi 97 pafta 538 ada 4 parsel olarak belirtilen 333 bin 622 metrekarelik arazide Salamon kızı Sinyora Kohen isimli kişi tam 329 dönüm 921 metrekarelik bir hisseye sahip. Halen üzerinde on binlerce mahalle sakinin yaşadığı bu arazi, resmi kayıtlara göre Yahudi vatandaşı bu kişiye ait. Kohen’in tapu kayıtlarındaki hisse oranı 44.035/ 44.528. Sinyora Kohen neredeyse Kazım Karabekir Mahallesi’nin sahibi, Kocataş’ın da büyük kısmının hissedarı görünüyor. 

DAVA SON AŞAMADA

Ancak bu kişiden yıllardır haber alınamadığı için Sarıyer 2. Sulh Hukuk Mahkemesi 20 Ocak 2019 tarihli kararıyla söz konusu hisselere kayyım atadı. Ve böylece gaip Sinyora Kohen’e ait 329 bin 921 metrekarelik arazi üzerinde İstanbul Defterdarlığı tam 10 yıl devam edecek kayyımlık hakkı kazandı. Tapu kayıtlarına göre Çayırbaşı olarak görülmesine rağmen, idari sınırlar olarak Kazım Karabekir ve Kocataş Mahallesi içinde kalan 538 ada 4 parsel üzerinde İstanbul Defterdarlığı’nın kayyım hakkı 2019 yılında resmen bitti. Ve bu kez de son aşamaya gelindi.

ORTAYA ÇIKMAZSA MALİYE HAZİNESİ'NE GEÇECEK

İstanbul Defterdarlığı’nın kayyım süresinin bitmesinden sonra Maliye Hazinesi, Sinyora Kohen’in değeri 1 milyar lira olarak tahmin edilen 329 dönümlük hakkını alabilmek için hukuk süreci başlattı. Maliye Hazinesi, Kazım Karabekir’in tamamına yakını ile Kocataş’ın büyük kısmının tapu maliki görünen kayıp Sinyora Kohen’in hisselerini devralmak için İstanbul Defterdarlığı’na karşı “gaipliğe karar verilmesi” davası açtı. 
Davaya bakan İstanbul 27. Asliye Hukuk Mahkemesi, kendisinden yıllardır haber alınamayan Sinyora Kohen’in bulunması için “gaiplik” ilanı çıkardı. Son duruşması 28 Nisan 2020 olan mahkeme, koronavirüs nedeniyle alınan tedbirler kapsamında davayı gerçekleştiremedi. Kohen için verilen ve 6 aylık süresi bulunan gaiplik ilanı 26 Mayıs 2020’de doluyor. Mahkemenin verdiği 6 aylık gaiplik ilanına göre, gaip Kohen’i tanıyanlar, onun adresini bilenler ya da bilgisi olanlar 26 Mayıs 2020 tarihine kadar 27. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurabilecek. 
Sürenin bitmesine ise tam 18 gün var. Şayet bu süre içinde mahkeme Kohen’e ulaşamaz ve ondan bir haber alınamazsa arazi Maliye Hazinesi’ne geçebilecek.
Öte yandan gaip karabekir-02.jpgkarabekir-04.jpg’in tapulu arazisinin imar durumu, Sarıyer Belediyesi İmar Müdürlüğü verilerine göre arsa vasfı taşımakla birlikte 3 kata kadar inşaat iznine sahip. Arazinin emsal durumu KAKS 0.45, TAKS 0.15 Maksimum yükseklik ise 9 metre 50 cm. Yani araziye 3 kata kadar inşaat yapmak yasal.

ARAZİ EL DEĞİŞTİRECEK

Böylece Kazım Karabekir ile Kocataş’ın büyük kısmını kapsayan 538 ada 4 parselin tam 329 dönümlük kısmı devlete yani Maliye Hazinesi’ne geçebilecek. Bu arazi üzerinde evleri bulunan on binlerce vatandaşın tapu kaderini de etkileyecek hukuki süreç tamamlandığında, yaklaşık 1 milyar lira değerindeki arazi el değiştirmiş olacak. 
Devlete piyango gibi gelecek arazi, istenirse üzerindeki hak sahiplerine Maliye Hazinesi tarafından devredilebilecek ya da satılmasının da önü açılabilecek. Ancak şimdi tüm gözler bu dev arazinin kaderini belirleyecek İstanbul 27. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin vereceğe karara çevrildi. 
Mahkemenin vereceği kararda, gaip Yahudi vatandaşı Sinyora Kohen’in bu ay içinde 26 Mayıs 2020’ye kadar ortaya çıkıp çıkmamasında etkili olacak.
Mahkemenin kararı aynı zamanda, bu arazide evleri bulunan ve tapu mücadelesi veren vatandaşların bundan sonraki resmi muhatabının kim olacağını da belirlemiş olacak. Maliye Hazinesi’ne geçmesi için hukuk mücadelesi verilen arazi üzerinde yaşayan vatandaşların tapu mücadelesi de halen büyük bir kararlılıkla sürüyor. İstanbul 27. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin önümüzdeki süreçte vereceği karar, mahallelerdeki tapu mücadelesinin gidişatını da etkileyecek.

İŞTE O ARAZİ İÇİNDE KALAN CADDE VE SOKAKLAR 

Çaykur İstanbul Pazarlama Bölge Müdürlüğü arazisi ile Sarıyer Belediyesi tarafından yaptırılan Dağevleri’ndeki 2 Temmuz Parkı ve Turgut Akan İlköğretim Okulu da gaip Kohen’in tapulu arazinin içinde kalıyor. 
Çaykur’dan başlayıp Kocataş sırtlarına kadar uzanan 329 dönümlük bu arazi içinde, yüzlerce bina, çok sayıda iş yerinin yanı sıra 2 cadde ile 30 sokak bulunuyor. İşte tapusu kayıp Sinyora Kohen’e ait olup bu ay Maliye Bakanlığı’na geçmesi beklenen o arazi içinde kalan cadde ve sokaklar; Gülbağlar Caddesi, Cumhuriyet Caddesi, Akağaç Sokak, Çuvalcı Sokak, Gülfem Sokak, Safran Sokak, Çan Çiçeği Sokak, Kavaklıdere Sokak, Kuşdili Çıkmazı, Güvercin Çıkmazı, Orman Sokak, Papatya Sokak, Eser Sokak (Bir kısmı), Şehit Cafer Öğretmen Sokak ( Bir kısmı), Akburçak Sokak, Çeşme Sokak, Cami Sokak, Erdem Sokak, Çam Sokak, Lale Sokak, Sümbül Sokak, Seyran Sokak, Kestanesuyu Sokak, Kaktüs Sokak, Okul Sokak, Kocataş Yolu Sokak ( Bir kısmı), Tepeüstü Sokak ( Bir kısmı), Küçük Sokak (Bir kısmı), Emek Sokak, Pazar Sokak, Kaplan Sokak, Darı Sokak