Türk futbolunda DEPREM

Türk futbolunda DEPREM
Türk futbolunda DEPREM

F.Bahçe ve Beşiktaş Avrupa’dan men edildi

UEFA Disiplin Kurulu şike dosyası ile ilgili kararını dün açıkladı. Fenerbahçe 2+1, Beşiktaş ise 1 yıl Avrupa Kupaları’ndan ihraç edildi. Kurul, şahıslar için ise ek savunma talebinde bulundu...


Fenerbahçe ve Beşiktaş Avrupa’dan ihraç edildi!..

1- Fenerbahçe , önümüzdeki sezon da dahil olmak üzere 2 yıl boyunca Avrupa kupalarına katılamayacak...
2- Beşiktaş, bu yıl geçerli olmak üzere 1 yıl boyunca Avrupa Kupaları’na katılamayacak...
3- Hem Fenerbahçe hem de Beşiktaş önümüzdeki 1 hafta içerisinde Tahkim Kurulu’na itirazda bulunacak...
4-
Tahkim Kurulu’nun Disiplin Kurulu’nun verdiği kararları onaylaması durumunda son çare olarak CAS’a gidilecek.
5-
Eğer buradan da bir sonuç çıkmadığı takdirde kararların uygulanmasından başka bir yol kalmayacak...
6-
Fenerbahçe yerine ülkemizi Şampiyonlar Ligi’nde Bursaspor temsil edecek...
7-
Beşiktaş ve F.Bahçe’nin ceza alması nedeniyle Kayserispor ve Kasımpaşa UEFA Avrupa Ligi’ne katılacak...


UEFA Disiplin Kurulu şike davasında Fenerbahçe’ye çok ağır bir ceza verdi. Sarı-Lacivertliler 2+1 yıl Avrupa kupalarından men kararı aldı.  Sarı-Lacivertliler, UEFA’dan gelen kararla ilgili bilgilendirme yaparak; tartışmalara son verdi. İnternet sitesine yapılan açıklama şöyle: “Kulübümüzün 22 Haziran 2013, Cumartesi günü UEFA Disiplin ve Kontrol Kurulu’nda verdiği savunmaya dair UEFA’nın kararı şu şekildedir; Takımımızın, UEFA müsabakalarına katılmaya hak kazandığı, önümüzdeki 3 sezon UEFA müsabakalarından men edilmesine, bahsi geçen cezaya ait 3. sezonun ise 5 yıl süreyle ertelenmesine, Başkanımız Sayın Aziz Yıldırım, Yöneticilerimiz Sayın İlhan Ekşioğlu ve Sayın Şekip Mosturoğlu, Altyapı Koordinatörümüz Sayın Cemil Turan ve eski Asbaşkanımız Sayın Ali Yıldırım için Disiplin Müfettişinden ek rapor alınmasına karar verilmiştir. Kulübümüz, verilen karar üzerine yasal süre içinde UEFA Tahkim Kurulu’na başvuracaktır.”
Türk futbolunda büyük bir deprem yaşanıyor... Şike dosyası ile ilgili kararını açıklayan UEFA Disiplin Kurulu, Beşiktaş’ı 1 yıl, Fenerbahçe’yi 2+1 yıl Avrupa kupalarından men etti. Disiplin Kurulu, Beşiktaş’ta teknik direktör Tayfur Havutçu ve Serdar Adalı’ya ceza verilmediğini; ancak iki isim için ek rapor istenildiğini belirtti. Beşiktaş Kulübü 3 gün içinde UEFA Tahkim Kurulu’na başvuracak. Siyah-beyazlı yöneticiler verilen bu kararın Tahkim Kurulu’ndan döneceğine inandıklarını söylediler. Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, UEFA Disiplin Kurulu tarafından Avrupa kupalarından 1 yıl men cezası verilmesini anlamakta güçlük çektiğini söyledi. Orman, “Netice itibarıyla Beşiktaş Kulübü bir tüzel kişiliktir. Bizim yaptığımız savunmaya göre de tüzel kişilikle ilgili bir ceza verilmesinin mümkün olmadığını düşünüyorum. Sayın Tayfur Havutçu ve Serdal Adalı ile ilgili ek savunm istenirken, tüzel kişiliğe ceza verilmesi şaşırtıcı, anlamakta zorluk çektiğim bir karar” ifadelerini kullandı. Karara itiraz için 3 gün süreleri bulunduğunu vurgulayan başkan Orman, “Yanlış hesabın Bağdat’tan döneceğini düşünüyorum. Ceza verilmemesi gerektiğine inanıyorum ama 1 yıl ceza verildi. Hakkımızı UEFA Tahkim Kurulu’nda arayacağız. En kısa sürede itirazımızı bildiririz ve 2 hafta içinde da duruşması olur” diye konuştu.



Yıldırım’a mahkemeden 2. şok
Fenerbahçe  UEFA kararı ile sarsılırken, bir de Türk mahkemesinin verdiği karar ile sarsıldı. Asliye mahkemesi Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ile yönetim kurulu üyeleri Şekip Mosturoğlu ve İlhan Ekşioğlu’nu kulüp üyeliklerinden uzaklaştırdı. Fenerbahçeli kongre üyesi Recep Özcan’ın açtığı Kayyum davasında, mahkeme Aziz Yıldırım, Şekip Mosturoğlu ve İlhan Ekşioğlu’nun yönetim kurulu üyeliklerini mahkeme bitene kadar tedbiren düşürdü. Alınan bilgilere göre Temyiz yolu açık. Kayyum talebi ise reddedildi.  Şike Davası’nda Aziz Yıldırım, Şekip Mosturoğlu ve İlhan Ekşioğlu’nun ceza almaları sebebiyle Recep Özcan, “Dernek üyeliğinin kendiliğinden sona erdiğinin tespiti” davası açmıştı. Mahkeme verdiği ara kararda Yıldırım, Mosturoğlu ve Ekşioğlu’nun yöneticiliklerine ihtiyati tedbir kararı koydu. Mahkemenin hükmü şöyle:1- Tedbir talebinin kabulüne, 2- Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı ve aynı zamanda Yönetim Kurulu Başkanı olan Aziz Yıldırım ile Yönetim Kurulu Üyeleri olan İlhan Yüksel Ekşioğlu ve Mehmet Şekip Mosturoğlu’nun bu aşamada tedbiren dava sonuçlanıncaya kadar Fenerbahçe Spor Kulübü Derneği’ndeki görevlerinden uzaklaştırılmalarına, 3- Kayyum atanması talebinin reddine karar verildi.



Merçil: Gerekçeli
kararı bekliyoruz
Fenerbahçe Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Merçil, UEFA Disiplin Kurulu’nun verdiği 2 yılı kesin, 1 yılı ertelemeli Avrupa kupalarından men cezasına itiraz edeceklerini açıkladı. Kulübün internet sitesinde açıklaması yer alan Merçil, verilen kararın detaylarını inceleyeceklerini, 3 günlük bir itiraz süreleri bulunduğunu ve tüm hukuki haklarını kullanacaklarını belirtti. Merçil’in ifadeleri şöyle: “İki yılı kesin, 1 yıl da erteleme olmak üzere toplam 3 yıllık bir ceza görünüyor. Fakat kararın gerekçeleri ile ilgili 13 sayfalık İngilizce bir metin var. Onun üzerinde çalışıyoruz. Şahıslarla ilgili olarak da, şu anda ceza vermeye yeterli belge ve döküman olmadığını düşünerek veyahut da tam bir sonuca varamadıkları için disiplin kurulu müfettişinden ek bir rapor istenmesi gibi bir karar görünüyor. Kararın detaylarını inceleyeceğiz. Üç günlük bir itiraz süresi var. Fenerbahçe karara itiraz edecek. Daha uzun bir gerekçeli karar bekliyoruz. Fenerbahçe tüm hukuki haklarını kullanacaktır. Kulüp zaten şahısların fiili nedeniyle ceza alıyor gözüküyor, dolayısıyla şahısların fiilleri ile ilgili hüküm kurulabilecek bir durumda değilse Disiplin Kurulu kulüple ilgili de bu hükmü



NE OLMUŞTU
Beşiktaş 2 yöneticisiyle (Serdal Adalı ve Tayfur Havutçu) birlikte, 2011 yılındaki Beşiktaş ile İstanbul Büyükşehir Belediye arasındaki Türkiye Kupası maçında şike yapıldığı iddiasıyla, Fenerbahçe’nin de maç sonuçlarını etkileme faaliyetleri şüphesiyle 5 (Aziz Yıldırım, Şekip Mosturoğlu, İlhan Ekşioğlu, Cemil Turan ve Tamer Yelkovan) yöneticisiyle Disiplin Kurulu’nda sevk edilmişti. Bunun üzerine 20 Haziran günü Beşiktaş, 21 Haziran günü ise Fenerbahçe İsviçre’nin Nyon kentinde yüzyüze UEFA’ya savunmalarını vermişti.

 

Devlerin maddi
kaybı da büyük!
Fenerbahçe ve Beşiktaş, UEFA’nın kararlarıyla birlikte önemli bir maddi gelirden mahrum olacak. UEFA’nın Beşiktaş ve Fenerbahçe’ye verdiği cezaların kesinleşmesiyle birlikte, iki kulüp de büyük bir maddi kayıp yaşayacak. Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi’ne katılması durumunda 15 milyon Euro, Fenerbahçe Şampiyonlar Ligi’ne gitmesi halinde de 35 milyon Euro kazanacaktı. Galatasaray Şampiyonlar Ligi’nde Türkiye’yi temsil eden tek takım olursa, ülke payından dolayı kasasına en az 25 milyon Euro girecek. UEFA’nın kararı sonrasında Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin gelir kaybı 50 milyon Euro’yu bulacak.


Hacıosmanoğlu:
Temiz futbol istiyoruz
Trabzonspor Kulübü Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, UEFA Disiplin Kurulu’nun Fenerbahçe’yi Avrupa kupalarından 2+1 yıl men etmesiyle ilgili olarak, “Adalet yerini bulacak dedik. Temiz, ahlaklı, adaletli bir Türk futbolu istiyoruz” dedi. Hacıosmanoğlu, UEFA’nın Fenerbahçe Kulübü hakkında verdiği kararla ilgili olarak şunları söyledi: “Adalet yerini bulacak dedik. Temiz, ahlaklı, adaletli bir Türk futbolu istiyoruz. Başka bir şey de istemiyoruz. Kulüpler ve onlara sonsuz destek veren taraftarlar adına üzüntülüyüz. Türk futboluna ahlaklı, adaletli, temiz futbol adına hizmet eden insanlara elbette ki saygı duyuyoruz. Bunun aksini yapanlara da saygı duymadığımız gibi güzide camiaların zarar görmesi, onların camialarını ve taraftarların ne kadar üzüyorsa bizi de üzüyor. Bu ders olur Türk futbol adına. Bundan sonra camialarını temsil eden insanlar ahlaklı, ilkeli bir şekilde hizmet ederler ve biz de temiz Türk futbolunu oluştururuz.”