Maden işçileri acıya tanıklıklarını anlattı

Maden işçileri acıya tanıklıklarını anlattı
Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili 8’i tutuklu 46 sanıklı davanın görülmesine Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi

İki hafta sürmesi beklenen duruşmalarda, facia sırasında madenden çıkartılan işçiler ile kurtarma çalışmalarına katılan ekiplerin, acıya tanıklıklarını anlatacakları öğrenildi. Dünkü duruşmada, faciadan yaralı kurtulan mağdurlar dinlendi. Kazanın meydana geldiği bölgeye yakın olan ve alevleri ilk görenler arasında yer aldığı belirtilen Ercan Metin ifadesinde, olay günü sık sık elektriğin kesildiğini kaydederek, saat 14.30’da da bakım yapmak için 4. bandın aşağısına gittiklerini söyledi.

Cezalarını çeksinler

 Elektrik olmadığı için bandın çalışmadığını, bu nedenle de sağlıklı bilgi alamadığını belirten Metin, 14.45 civarında bandın üst kısmından büyük alev topu geldiğini görünce arkadaşlarıyla kaçtıklarını, başmühendis Mehmet Efe’nin yönlendirmesiyle mekanize ayaktaki kaçamağa sığındıklarını anlattı. Metin, buradaki bekleyişleri sırasında kimse gelmeyince çıkmak isteyenlerin yaşamını yitirdiğini ifade ederek, gece yarısına doğru bekledikleri noktanın gazla dolduğunu, sırasıyla gaz maskeleri ve oksijen tüplerini kullanarak hayatta kalmaya çalıştıklarını vurguladı. Bazı gaz maskelerinin küflü oldukları için kullanılamadığını, bir arkadaşının bu yüzden can çekişerek hayatını kaybetmesine tanık olduğunu aktaran Metin, “Üretim baskısı vardı. İhmal var. Suçlu kimse cezasını çeksin, şikayetçiyim” dedi.

Salonda gerginlik

Daha sonra sanık ve mağdur avukatları, Ercan Metin’e bazı sorular yöneltti. Tutuklu sanıklardan Akın Çelik’in avukatı Yusuf Koçyiğit’in, sözleriyle mağdurun beyanını yönlendirmeye ve baskı uygulamaya çalıştığını ileri süren mağdur avukatları, Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı’dan duruma müdahale etmesini istedi. Bunun üzerine iki tarafın avukatları arasında usul tartışması çıktı. Mahkeme Başkanı Ballı, bu sırada sanıklar ve avukatlarına bağırarak tepki gösteren madenci yakınlarından ikazlara uymayanları, salonun dışına çıkarttı. Mağdur avukatlarının, salondakileri tahrik ettikleri suçlamasını yöneltmesi üzerine sanık avukatları, “Onlar da kaşınıyor” deyince salondaki gerginlik iyice arttı.

Duruşmaya ara verildi

Sanık avukatlarından Koçyiğit, haklarında suç duyurusunda bulunmak için kendilerine hakaret edenlerin kimlik tespitinin yapılması talebinde bulunarak, savunma güvenliği bulunmaması nedeniyle yeniden hakaret edilmesi halinde salonu terk edeceğini söyledi. Koçyiğit’in bu sözleri, salondakiler tarafından alkışlandı. Mağdur avukatları, sanıkların avukatlarıyla söz alabildiklerine dikkati çekerek, duruşmaların adilce devamı için kendilerinin de asil müvekkilleriyle soru yöneltmek istediklerini belirtti. Gerginliğin devam etmesi üzerine Mahkeme Başkanı Ballı, duruşmaya ara verdi.