Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

Kazakistan Bağımsızlık Günü ve Kazak Kültürü

Geçtiğimiz günlerde Kazakistan Ankara Büyükelçisi Baghdad Amreyev, siyaset, iş dünyası, basın ve çok sayıda akademisyenin katıldığı özel bir resepsiyon verdi. Çünkü 16 Aralık Kazakistan Cumhuriyeti’nin bağımsızlık günü ve bu vesile ile her yıl Kazakistan devleti  “Milli Günü” olarak çeşitli etkinlikler ve resepsiyonlarla kutlanır. Benim de Yeniçağ gazetemiz adına davetli olarak katıldığım geceye her kesimden ilgi büyüktü. Barko vizyonda sunulan Kazakistan kültürünü, danslarını, sanatsal etkinliklerini anlatan muhteşem tanıtım programına bayıldım doğrusu.
Yine elektronik postama gelen bilgilerde benzer kutlamalar eş zamanlı olarak İstanbul’da da düzenlenmiş. Almatı Kültür günleri ve Bursa’daki etkinliklerle de devam etmiş... Sizlerle de paylaşmak istiyorum.



İstanbul’daki Kazakistan Almatı Kültür Günleri’nin açılışını Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Almatı Valisi Ahmetzhan Yesimov birlikte gerçekleştirmişler. Etkinliklere Ankara’da olduğu gibi ilgi büyük ve İstanbul’da yaşayan çok sayıda Kazak vatandaşı da katılmış.
Törenlerin ardından Topbaş ve Yesimov kurdele keserek kültür günlerinin resmi açılışını vatandaşlarla birlikte gerçekleştirmişler.
Kazakistan kültürüne ait eşyalar ve müzik aletleri ile ülkeyi tanıtan fotoğraf ve resimlerin yer aldığı sergi vatandaşların beğenisine sunulmuş. Almatı Kültür Günleri tıpkı Ankara’da olduğu gibi Kazak kültürünü tanıtan birçok etkinlikle buluşmuş. Film gösterimleri, konserler vb.
Aynı sanatsal etkinlikler Bursa’da da devam etmiş. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 13’üncüsü gerçekleştirilen Uluslararası Bursa Karagöz Kukla ve Gölge Oyunları Festivali’ne katılan Kazakistan ekibinin çok da özel bir jesti olmuş bizim Karagöz sanatımıza. Kendi ülkelerinin Karagöz’ü olarak nitelendirdikleri “Kanbakşal”  kuklasını Karagöz Müzesi’ne hediye etmişler. Bu kültürel paylaşım ve sanatsal nezaket bence alkışlanmalı.
Kanbakşal adı verilen kukla hakkında bilgi veren Almatı Devlet Kukla Tiyatrosu Direktörü Madeniyet Yussupov bakın bu konuda neler söylemiş? “Türkiye için Karagöz ne anlama geliyorsa ’Kanbakşal’da bizim için o anlama geliyor. Bu bizim en önemli kuklamız. Ayrıca Bursa’da bulunmak bizim için çok keyifliydi. Özellikle de bu kuklayı Atatürk heykelinin hemen yanındaki Kent Müzesi’nde sizlere hediye etmek de ayrı bir mutluluk verdi”

Kazak Eli Kazakistan’ın birlik sembolü
Kazakistan’ın başkenti Astana’da yaptırılan ’Kazak Eli’Kazak halkının birlik sembolü oldu. ABD’nin Özgürlük Heykeli ve Fransa’nın Eyfel Kulesi’ne benzetilen  “Kazak Eli” Kazak halkının en önemli değerlerini üzerinde barındırıyor.
Şu bilgiyi de paylaşalım. Senato Başkanı Kasım Cömert Tokayev tarafından görkemli bir törenle açılan  “Kazak Eli”  bir çok tarihçi ve yazar tarafından Kazakistan’ın birlik ve beraberliğini temsil eden bir anıt olarak görülüyor.
Şimdiden ziyaretçilerin ilgi alanı olan anıtın üzerindeki kabartmalarda, Kazakistan Devletinin önemli kilometre taşları, geleceğe bakışı ve üzerine oturduğu değerler resmedilmiş.

Yazarın Diğer Yazıları