KDP Kerkük'ten vazgeçmiyor

KDP Kerkük'ten vazgeçmiyor
Irak'ta Kerküklü Türkmenler, seçimlere hile karıştığı gerekçesiyle protesto gösterilerini günlerdir sürdürürken, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Kerkük'ü yine gözüne kestirdi.

KDP Başkanlık Divanı üyesi Ali Avni, hükümette yer almak için Kerkük şartı öne sürerek, Türkmen yurdu ve petrol zengini bu kenti yeniden ve tamamen ele geçirmek isteğini gizlemedi.

Avni şöyle konuştu: "Kürtler şartları kabul edilirse hükümette yer almak isterler. Bizim şartlarımız var. Biz diyoruz ki Kerkük normale dönsün. Kerkük'e giren Haşdi Şabi ve Irak askerlerinin geri çekilmesini istiyoruz. Kerkük 16 Ekim öncesine dönmelidir. Irak partileri Kürtlerin talepleri için söz veriyorlar ancak sonra sözlerinde durmuyorlar. Bunu biz artık kabul etmiyoruz."

16 Ekim 2017'de peşmerge güçleri, işgal ettikleri Kerkük'ü, Irak ordusuyla Şii Haşdi Şabi güçlerine çatışmasız teslim etmişti. Kerkük'te yeniden hakimiyet kurmak isteyen KDP'nin yetkilisi Avni, yeni hükümet kurulması çalışmaları kapsamında partilerle görüşmeler yaptıklarını belirterek, taleplerinin kabul edilmesi halinde yeni Irak hükümetinde yer almak istediklerini söyledi. KDP ile Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) oluşturduğu ortak heyet, Bağdat'ta Sairun koalisyonu lideri Şii radikal imam Mukteda el Sadr ve diğer liderlerle görüştü.

İlgili Haberler