“Terörle mücadele suç gibi gösterildi”

“Terörle mücadele suç gibi gösterildi”
Ümraniye Davası kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan emekli Tümg. Mustafa Bakıcı, yargılandığı 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya 4 yıl sonra katıldı. Aynı davada Bedrettin Dalan ile firari sanık eski AKP Milletvekili Turhan Çömez de sanık

Tümg. Bakıcı, 4 yıl sonra ifade verdi

Ümraniye Davası’nda 4 yıl sonra ifade veren emekli Tümgeneral Bakıcı, kendilerine yönelik suçlamaların kumpas olduğunu söyledi.

Ümraniye Davası kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı, 4 yıl sonra duruşmaya katıldı. Aynı dava kapsamında dosyaları ayrılarak yeni bir esasa kaydedilen sanık Bedrettin Dalan ile firari sanıklar eski AKP Milletvekili Turhan Çömez, Emrah Gönenci ve Saipir Deblevidze’nin de yargılanmasına devam edildi. İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, hakkında yakalama kararı bulunan Mustafa Bakıcı ile tarafların avukatları katıldı. Diğer sanıklar ise duruşmaya gelmedi. Duruşmada savunması alınan Bakıcı, terörün yoğun bir şekilde yaşandığı Şırnak’ta görev yaparken, özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 2 Ağustos 2010’da kendisine savunmasının alınması için bir yazı gönderildiğini, bu yazıyla gururunun kırıldığını ve kendisini sürecin içinde bulduğunu aktardı. Bakıcı, bazı basın yayın organlarında yayınlanan infaz haberleriyle derinden etkilendiğini ve gerçekleştirdikleri terörle mücadelenin suç gibi gösterildiğini savundu.

Çalışma çizelgesi

Devletin kendisini Bilgi Destek Daire Başkanılığı görevine vekaleten atamaması durumunda sanık sandalyesinde olmayacağını ve internet uygulamalarının 2009 yılından beri TSK’da resmi olarak uygulandığını öne süren Bakıcı, şunları ifade etti: “19 Ocak 2006’da bölücü faaliyetlere yönelik eylem planlandı. Genelkurmay Başkanlığı’na internetin de dahil olduğu 13 görev verildi. Bunda dönemin başbakanı ve içişleri bakanının da imzaları var. Bu plan, iç güvenlikle ilgili olduğu için çok gizliydi ve çelik kasamda saklıydı. Bu resmi belgelerin hepsi nasıl olur da imzasız ihbar mektuplarıyla illegal hale gelir anlamak mümkün değil. Orduda bir görevlinin, ‘görevi devam ettirmeyeceğim’ deme imkanı olmaz. Bilgi Destek Dairesi vekaleten tarafıma verildiği tarihte yeni yapılanma yoluna gittim. Bu dönemde internet işlemleri asgari seviyede yürütülüyordu. Ulusal basında çıkan haberlerle ilgili istatistiki bilgiler tarafıma iletiliyordu. 5 ayda yok denecek kadar az haber yüklendi. 2008 yılı öncesine ait, göreve getirilmeden yazılan bu haberler de terörle mücadeleyle ilgiliydi. Savcı beni site içeriğini değişmedim diye suçluyor. Bu mantıkla herkesi suçlayabilirsiniz. Dava konusu andıç, yasaya uygun kurulması planlanan şube müdürlüklerine alınmasını uygun gören bir andıç. Yeni kurulan sitelerin eski internet siteleriyle ilgisi yok. Bir andıcın hazırlanması gibi hususların sorumlusu, oradaki en kıdemli görevli olan Albay Dursun Çiçek’ti. Andıç bir karargah çalışma çizelgesidir. Başlı başına bir emir değildir. Uygulama emrini hazırlaması için daire başkanlarına götürülür. Genelkurmay Başkanı’nın onayından geçip yayınlanır. Orada bir şey yazması, uygulamaya geçeceği anlamına gelmez.” Alınan ifadeninin ardından Mahkeme, Bakıcı’nın yakalanma emrini kaldırırken, duruşmayı 15 Temmuz’a erteledi.