Kekeleyen çocuğa baskı yapmayın

Kekeleyen çocuğa baskı yapmayın
Ailevi problemler, travma ve stres kekemeliğe neden olabiliyor. 5 yaş civarında ortaya çıkan rahatsızlığa karşı çocuklarla alay edilmemesi ve ısrarcı tavırlardan kaçınılması gerekiyor

Bir tür konuşma bozukluğu olan kekemelik, konuşma esnasında veya konuşmaya başlarken bazı ses veya sözcükleri tekrarlayarak ya da duraklayarak çıkarma ile gelişen konuşmanın akıcılığını bozan, yanlış konuşma alışkanlığıdır. Kekeme olan bireylerin özellikle heyecanlandıklarında, baskı altına girdiklerinde, stres yaşadıklarında, sinirlenince, yeni kişilerle konuşurken, toplum karşısında konuşurken, önemli bir kişiyle konuşurken takılmanın arttığını belirtiyor. Kekemelik, genellikle dil gelişiminin erken dönemlerinde ortaya çıkıyor. Kekemeliğin belirgin olduğu ortalama yaş 5 yaş civarıdır. Erkek çocuklarda kız çocuklarına oranla kekemelik daha çok görülmektedir. 
Kalıtımsal nedenlerden de kaynaklabilir Kekemeliğin birden fazla nedeni vardır. Kekemeliğin çocukluk döneminde tespitinde özellikle ailelerin önemli bir rol oynadıkları görülüyor. Kimi anne-babalar, çocuğun dil gelişimi sırasında yaşıtlarından farklı konuştuklarını tespit edebilirler. İlk tespit sonrasında çocuğun konuşmasında sürekli ve klinik bir bozukluk olup olmadığının tespiti açısından bir uzmana başvurmak gerekir. Çocukluk döneminde atlatılabilecek bir durum olan  kekemelik için erken tespit ve doğru tedavi yöntemleriyle büyük oranda düzelme sağlanabiliyor. Ergenlik dönemiyle beraber bu oranın daha da arttığı söylenebilir.

Çocuk içine kapanabiliyor
Konuşma akıcılığı bozukluğu çocuğun okul başarısını, ilerleyen dönemde birey olarak mesleki başarısını ve  toplumsal iletişimi bozabiliyor. Bu durum çocuğu içine kapanık bir hale getirebilir. İletişim kurmaktan kaçındıkları için arkadaşlık kurmakta zorluk çekebilirler. Çocuğun ilk sosyalleştiği ortam aile olduğundan kekeme çocukları olan anne-baba ve diğer aile bireylerine önemli görevler düşüyor. Çocuk kekelediği zaman kesinlikle alay edilmemesi gerekiyor. Düzgün konuşması yönünde ısrarlı şekilde telkinde bulunmak, çocuğun sözünü yarıda kesip cümlesini tamamlamak çocuk üzerinde bir baskı ve heyecan oluşturacak ve daha çok kekelemesine neden olacaktır. “Kekeme” terimi çocuğun duyabileceği ortamlarda vurgulanmamalıdır. Sabırlı olmanız, çocuğunuzu konuşurken dinlemeniz ve düzgün konuşmanızla çocuk için rol model olabilirsiniz.