Kerkük, Barzani'ye kalıyor!

Kerkük, Barzani'ye kalıyor!
Peşmerge başı Barzani, bağımsızlık referandumu için "Evet, referandum kararı aldık. Tüm taraflar referandum tarihinin belirlenmesi ve gerekli hazırlıkların yapılması için bir komisyon oluşturmaya çalışıyor" dedi.

Peşmerge başı Mesud Barzani, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ve beraberindeki heyeti kabul etti. Erbil'in Salahaddin kasabasındaki Başkanlık Konutu'nda basına kapalı gerçekleşen görüşme yaklaşık 2 saat sürdü. 

PEŞMERGEYİ ALMANLAR EĞİTİYOR

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Barzani, IŞİD'le mücadele konusunda en zor zamanlarda Almanya'nın kendilerine destek olduğunu belirtti. Bu destekten ötürü misafir heyete teşekkür eden Barzani, Almanya'nın askeri danışmanlarının vermiş olduğu eğitimlerin Peşmerge güçlerine büyük fayda sağladığını ifade etti.

Peşmerge yönetiminin önemli gündem maddelerinden olan "bağımsızlık referandumuna" değinen Barzani, "Evet, referandum kararı aldık. Tüm taraflar referandum tarihinin belirlenmesi ve gerekli hazırlıkların yapılması için bir komisyon oluşturmaya çalışıyor" dedi.

SÖZDE KÜRDİSTAN BÖLGESİNE KATKI SUNACAK

Barzani, referandumun yapılmasını eleştiren taraflara dâir de şunları söyledi:

"Demek ki referandumun niçin yapıldığını tam olarak anlamış değiller. Referandum, Kürdistan (IKBY) halkının ne düşündüğünü kamuoyuna belirtmek için yapılıyor. Bu süreçte başta Bağdat olmak üzere gerekli tüm taraflarla diyalog içerisine gireceğiz. Direkt olarak şiddete başvuracağız diye bir şey yok. Tam tersini barış ve diyalog yolunu seçiyoruz. Her iki tarafın ortak ve birbirini anlayarak alacağı kararın hem halkımıza hem de bölgeye büyük fayda sağlayacağı kanaatindeyim."

IRAK, "ZAMANI DEĞİL" DEDİ

Irak Başbakanı Haydar İbadi, Kürt vatandaşların kendi devletlerini kurma hayâlinin doğal hakları olduğunu söylemiş ancak şu anki sürecin böyle bir adımı atmak için uygun olmadığını da eklemişti.

MUSUL'UN KURTULMASI IŞİD'İN BİTTİĞİ ANLAMINA GELMİYOR

Musul'u IŞİD'den kurtarma operasyonu hakkında ise Barzani, "Savaş şimdi kentin batı yakasında devam ediyor. Dar sokaklardan dolayı yoğun ve zor çatışmalar yaşanıyor. Savaş uçakları istenilen düzeyde güvenlik güçlerine destek veremiyor. Bu zamana yayılacak bir meseledir. IŞİD kırılmaya doğru gidiyor ancak Musul'un kurtarılması demek IŞİD'in bittiği anlamına da gelmiyor. IŞİD başka şekilde kalacaktır" diye konuştu.

IŞİD TÜM DÜNYA İÇİN TEHLİKELİ

Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel ise Peşmerge yönetimi yalnızca IŞİD'le mücadele ettikleri için değil çok sayıda sığınmacıyla iç göçmeni kabul etmesinden dolayı da saygı duyduklarını ifade etti. Gabriel, sözlerini şöyle tamamladı:

"IŞİD sadece size tehlike oluşturmuyor; bilakis hepimiz ve tüm Avrupa üzerindeki bir tehlikedir. Almanya'da şunu belirtiyoruz; IŞİD'le mücadelede Peşmerge'ye destek, Almanya'yı korumak demektir."

Dışişleri Bakanı Gabriel ve beraberindeki heyet Çarşamba günü başkent Bağdat'a giderek Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi ve Meclis Başkanı Selim Cuburi ile görüşmüştü.

İlgili Haberler