Kerkük, Türkmen için vatandır

Kerkük, Türkmen için vatandır
Kerkük Vakfı Başkanı Erşat Hürmüzlü, "Mesud Barzani, bir Kürdistan kurmak istedi ama sonradan anladık ki iş Kürdistan değil bir 'Barzanistan' olayı" dedi.

Irak Türkmenleri Derneği Bursa Temsilciliği tarafından düzenlenen "Referandum ve DEAŞ Sonrası Türkmenler" başlıklı panelde konuşan Kerkük Vakfı Başkanı Erşat Hürmüzlü, "Mesud Barzani, bir Kürdistan kurmak istedi ama sonradan anladık ki iş Kürdistan değil bir 'Barzanistan' olayı" dedi.

"25 Eylül'deki referandumda Kürtlerin yüzde 92'sinin özgürlüğe, bağımsızlığa 'evet' dediği söylendi fakat referanduma yüzde 52'lik bir katılım oldu" diyen Hürmüzlü şunları söyledi: "Yani yüzde 45, yani yüzde 50'yi bile geçmeyen bir kamuoyu. Barzani'yi, başta Türkiye Cumhuriyeti olmak üzere herkes uyardı. Bu doğru olmayan şeyin yolda kalacağı, devam etmeyeceği söylendi. Görüldüğü gibi devam etmedi. 2003'ten önce Kerkük'te bir Araplaştırma projesi vardı. 2003'ten sonra da Kürtleştirme projesi başladı. Bunlar neden oldu? Çünkü Kerkük, Irak petrolünün yüzde 40'na sahip. Kerkük'teki petrol rezervleri dünya standartlarında en yüksek ve en iyi olan petroldür. Arap ve Kürtler için Kerkük petroldür ama Türkmenler için vatandır."

Irak Türkmenleri Derneği Başkanı Mehmet Tütüncü de 2003'te ABD işgaliyle Irak'ta yeni bir yapılanmaya gidildiğini ve Türkmenlerin denklemin dışına itildiğini söyledi. Tütüncü, "Türkiye gücünü bölgede hissettirmeye başladı. Arap medyasını yakından takip edenler bilir. 'Türkiye sadece tehdit ediyor, başka bir şey yapmıyor' diyorlardı. Fırat Kalkanı Harekatı'ndan sonra Türkiye'yi tekrar sahada görmeye başladılar ve Türkiye'nin her adımının hesabını yapmaya başladılar. Irak'taki Türkmenler olarak kendimizi orada Türkiye'nin bir sigortası olarak görüyoruz. Ana vatanımız Türkiye'yi de bir garantör devlet olarak görüyoruz. Kararlı ve güçlü bir Türkiye'nin sadece gölgesi bile oradaki medeniyeti korumaya yeter" dedi.