"Kerkük'te atılan adımın yolunu AKP açtı"

"Kerkük'te atılan adımın yolunu AKP açtı"
Emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu, Kerkük'te yaşanan sözde bayrak krizini değerlendirdi. Loğoğlu, "AKP hükümeti tarafından verilen tepkiyi yetersiz ve anlamsız buluyorum" diye konuştu.

Bünyamin Öztürk / Yeniçağ

Mesut Barzani'nin Türkiye ziyareti sırasında sözde Kürdistan bayrağının asılmasına izin verilmesini de eleştiren emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu, bu olayın Kerkük'te yaşananların önünü açtığına işaret etti. Loğoğlu, şöyle devam etti:  "Barzani Türkiye'ye geldiğinde devlet başkanı gibi karşılandı. Sözde bayrağı göndere çekildi. Barzani'nin Kerkük'te atmakta olduğu bu adımın yorumu aslında bir noktada AKP hükümetinin açmış olduğu yoldur. Dışişleri Bakanlığı'nın yazılı açıklaması, Bakan Çavuşoğlu'nun ve Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamaları da yetersiz. Her iki isim de 'Bayrak asılmasını doğru bulmuyoruz' dediler. Ancak hiçbiri 'yanlış buluyoruz' demedi. Arada nüans farkı var. 'Doğru bulmuyoruz ama oldu bir kere ne yapalım' gibi bir hava estirilmeye çalışılıyor."

Faruk Loğoğlu, "Kürt tarafı şimdi de 'Bağımsızlığa gideceğiz, referandum yapacağız' şeklinde açıklamalar yapıyorlar.  Kürtler yıllardır ağızlarından hiç bağımsızlık lafını düşürmediler. Kerkük'ün Türkmenlere ait olduğunu hiçbir zaman söylemediler. Bu konuda sessiz ve yetersiz kalan taraf hem Türkmenler hem de Türkiye oldu" dedi. Daha önce Amerikan kaynaklarında, "Türkiye, Irak'ın kuzeyinde bağımsız bir Kürdistan kurulmasına çok fazla tepki vermeyebilir" yönünde yazıların kaleme alındığını hatırlatan Loğoğlu, "Ben AKP'nin bağımsız Kürdistan'a yeşil ışık yakacağını düşünmüyorum. Ama verilen tepkiyi de yetersiz buluyorum" şeklinde konuştu. 

 

İlgili Haberler