Kıbrıs Konferansı'nda partilerden Guterres'e "Dön" çağrısı

Kıbrıs Konferansı'nda partilerden Guterres'e "Dön" çağrısı
İsviçre'nin Crans Montana kasabasında süren Kıbrıs Konferansı'nı izleyen KKTC’den siyasi partiler, görüşmelerdeki tıkanıklığın aşılması için BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in konferansa dönmesi gerektiğini söyledi, Guterres’e çağrı yaptı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiyte Dışlişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte Kıbrıs Rum tarafı ve diğer kaynaklardan sürecin zora girdiği yönünde bilgi alan siyasi parti temsilcileri, ortak bir açıklama yayınladı. Siyasi partiler ilerleme için Guterres'in Konferans'a dönmesi gerektiğinin altını çizerken BM çevreleri Genel Sekereterin ilerleme olmadan Crans Montana'ya dönmeyeceğini söylüyor.

Meclis'te temsil edilen Ulusal Birlik Partisi (UBP), Demokrat Parti (DP), Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ve Toplumcu Demokrasi Partisi'nin (TDP) ortak açıklamasında, sürecin daha fazla uzamandan sonuç alınması gerektiğini belirtilerek "Sayın Genel Sekreter'in kayda değer ilerleme kaydedilmedikçe Crans Montana'ya gelmeme yönündeki eğilimini değiştirmesinin, içine girilen kısır döngünün aşılmasına ve Crans Montana’da devam eden konferansın daha fazla uzatılmadan sonuçlandırılmasına katkı sağlayacağına inanmaktayız" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, "Bizler gelinen aşamayla ilgili olarak taraflara sorumluluk yüklemek yerine

Bu düşüncelerle, gerek masada uğraş veren heyetleri gerekse Sayın Genel Sekreteri konferansın sonuçlandırılmasına yönelik adım atmaya davet ederiz" denildi.

Konuyla ilgili bir soruya karşılık CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Genel Sekreter Guterres'in Konferansa nasıl katkı yaptığını gördüklerini ifade ederken "Genel Sekreter burada yokken ilerleme mümkün değil" ifadelerini kullandı.

DP Genel Başkanı Serdar Denktaş ise tarafların kilitlendiğini belirterek Genel Sekreterin müdahil olmasını ve olumlu ya da olumsuz bir sonucun ortaya çıkması gerektiğini ifade etti.

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ise "Guterres'in bir sihirli dokunuşuna daha ihtiyaç var ki sonuç alınsın" dedi.

KKTC BAŞBAKANI'NDAN KARPAZ AÇIKLAMASI 

KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün ise müzakerelere ilişkin tavrını koydu. "Rum tarafı Karpazı isteyebilir. Ama bu bizim için hiçbir zaman değerlendirmeye dahi alacağımız bir konu olamaz." dedi. 

KKTC Başbakanlık resmi twitter hesabından da bu sözler paylaşıldı. 

İlgili Haberler