"Kıbrıs konusunda Türkiye kendi yol haritasını çizmeli"

"Kıbrıs konusunda Türkiye kendi yol haritasını çizmeli"
YakınDoğu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Ata Atun, Türkiye’nin artık Kıbrıs’ta kendi yol haritasını çizmesi gerektiğini belirtti.

Fatih Erboz / YENİÇAĞ

Atun, “Adada Türk tarafının sorunu çözmesi için Türkiye Cumhuriyeti’nin yol haritası önem kazanıyor. Bunu açıkça gördük. Rum tarafı adayı istiyor, Türkler ‘Azınlık olsun’ istiyor, o yetmiyor ‘Türk askeri çekilsin’ diyor. Anlayış ortada, bu anlayış başka çözüm bırakmıyor” dedi.

Rumların her zaman yaptıkları gibi yine suçlamaya gittiklerini kaydeden Atun, “Hıristiyan alemi her zaman ve her koşulda bizi suçlar. Rum tarafının lideri Anastasiadis, ‘Tekliflerimizi kabul etmediler’ der, masadan kalkar, ‘Bozguncu bu’ diyerek Türk tarafını suçlar gider, yıllardır bu böyle zaten” diye konuştu.

Rum tarafının anlayışının hiçbir zaman değişmediğine dikkat çeken Atun, şunları kaydetti:

“Rum tarafı ‘ABD müdahale etsin, AB müdahale etsin, Türkiye taviz versin’ diyor. Bunlardan hiçbir şey çıkmayacak. Türkleri ortak istemiyorlar, adanın tümü Rum olsun, Türkler azınlık olsun, garantörlük ve güvenlik kaldırılsın, Türk askeri gitsin ki bir daha müdahale edemesin, Türkleri yok etmeye çalışırken müdahale etmesin. Bu çok açık artık.”

Ata Atun, İngiltere’nin ve ABD’nin çözüm çağrılarının yeterli olmayacağını da dile getirerek sözlerini şöyle tamamladı:

“İngilizlerin üssü 99 mil karedir. Bunu aşağıya çekecekler. Bunu Annan Planı’nda da söylemişlerdi. ‘Bu 99 mil kareyi 33 mil kareye çekeceğiz. 60 mil kareyi iade edeceğiz.’ Yapacağı yardım o. Başka bir şey değil. Zaten kullanılmayan boş tarlalar bunlar. Boş tarlalardan fedakârlık yapacaklar. Yani bu ‘Vazgeçeceğiz’ dedikleri toprakların hiçbir işlevi yok. Değişen bir şey olmayacağı için bunu söylüyorlar. ABD iki tarafa da, ‘çözüme çok yaklaştınız, gayret edin, çözün bu sorunu’ şeklinde yaklaştı. Kıbrıs meselesi yine bir başka bahara kaldı derler ya aynen öyle.”  

İlgili Haberler