Kıbrıs müzakerelerindeki garip gizlilik

Kıbrıs müzakerelerindeki garip gizlilik
Kıbrıs müzakerelerine dair açıklamalar çok sınırlı.Türk kamuoyu müzakere sürecinden tam olarak haberdar edilmiyor. BM Genel sekreteri ve KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı’nın açıklamalarında bir çözüm paketinden bahsediliyor; ancak ayrıntısını anlatan yok.

Kıbrıs müzakereleri sürüyor. Ortaya atılan iddialar ise Türkiye ve KKTC kamuoyunu endişelendirecek türden. Garantörlük, adadaki Türk askerinin durumu, çekilme iddiaları, bunlar Türk Dışişleri tarafından yalanlansa da Rum basını tam tersi iddiaları yazıyor. V ebu iddialar karşısındaki sessizlik, müzakerelerin kamuoyundan büyük bri titizlikle gizlenmesi dikkat çekiyor.

Son olarak BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Kıbrıs toplantıları için “olumlu, sonuç odaklı” ifadelerini kullandı. Kapsamlı bir çözümü sağlayacak unsurların yer alacağı “paket” anlayışının ortaya çıktığını söyledi.

KKTC Cumhrubaşkanı Mustafa Akıncı’nın ifadeleri de benzerlik taşıyor.

Akıncı da müzakerelerdeki son duruma ilişkin şunları kaydetti:

“BM Genel Sekreteri Guterres’in de katılımı ile önemli konuların bir paket çerçevesinde ele alınarak çözümlenmesi fikri cuma akşamı taraflarca kabul edilmiş bulunmaktadır. Bu çerçevede, Kıbrıs Türk halkının eşitlik, güvenlik ve özgürlük içinde yaşayacağı, Rum halkının da kendini tehdit altında hissetmeyeceği bir çerçevenin ortaya çıkması için, gerek siyasi partilerimiz ve gerek Türkiye Dışişleri Bakanı ve çalışma arkadaşları ile yakın istişare içinde uğraşlarımızı sürdürmekteyiz. Yarından itibaren başlayacak hafta, Kıbrıs’ın ve bölgemizin geleceği açısından hayati önemi haiz bir karar haftası olacaktır. Kıbrıs’ın gelecek kuşakları için en iyisini yapmaktan başka bir amacımız yoktur. Bu nedenle, buradaki sorumluluklarımıza odaklanmış bulunmaktayız. Kıbrıs Türk halkını ve bir bütün olarak adamızı, hak ettiği daha güzel, barış içinde bir geleceğe taşımak için kararlılıkla buradayız. Umarım bu kararlılığımız karşılıksız kalmaz.”

Kamuoyuyla neden paylaşılmadığı merak edilen konu da iki ismin bahsettiği “paket” ve o paketin içeriği.

Neden bu kadar gizli tutulduğu, neden sürecin genelindeki gelişmelerin yeterince aktarılmadığı ve neden her iddia ve ayrıntıyı Rum basınının duyurduğu merak konusu.  

Garantörlük ve Türk askerinin çekilme durumunun masada konuşulması dahi Türk tarafının aleyhineyken bu konularda durumun nasıl neticeleneceği de soru işaretleriyle takip ediliyor. 

İlgili Haberler