Kıbrıs pazarlığı neden açıklanmıyor?

Kıbrıs pazarlığı neden açıklanmıyor?
İsviçre'nin Montrö kentinde yapılmakta olan Kıbrıs'la ilgili görüşmelerde önemli konuların ele alındığı ve belli yönde ilerleme sağlandığı bildiriliyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon "Artık çözüme ulaşacak noktaya geldik" diyor örneğin.

Ancak Türk kamuoyu nasıl bir anlaşma yapıldığından habersiz.

Emekli Büyükelçi Onur Öymen, konuya ışık tutuyor:

- Öyle anlaşılıyor ki toprak yani harita konusunda henüz kesinleşmiş bir anlaşma yok. Ancak basına yansıyan bazı haberlerde Türklerin yaşadığı topraklara 100 bin Kıbrıslı Rum'un gelip yerleşeceğinden söz ediliyor. Anlaşılan görüşmelerde tarihe gömüldü sandığımız Kofi Annan planı temel alınıyor.

- Türklerin güvenliği nasıl sağlanacak?

- Yeni planda topraktan bahsediliyor ama Kıbrıslı Türklerin güvenliğinden bahsedilmiyor. Şu anda, Türk tarafı ile Rum tarafı arasında 147 kilometrekarelik hattı Türk askeri koruyor. Kofi Annan planına göre bu askerlerin neredeyse tamamı çekilecek, sadece 650 asker kalacak, daha sonra onlar da çekilecekti. Peki Kıbrıslı Türkleri kim koruyacak? Bu soru yanıt bulmuyor. 

Öymen sözü şöyle noktalıyor:

- Bu sürecin sonunda Kıbrıs'ın tam bir Rum adası haline getirilmesi riski vardır. Burada bir oyuna gelme noktasındayız.

***

Soralım: Hükümet Kıbrıs konusunda nasıl bir plan üzerinde görüşüldüğünü kamuoyuna  neden açıklamıyor?

Melih Aşık Milliyet

 

***

 

Trump trenine binme yarışı

 

...Yoksul babası Trump.

İşsizlerin umut ışığı Donald.

Çin'e kapıyı kapatacak.

Meksika'ya duvar örecek.

Türkiye'ye karada, havada, sahada, masada, Musul'da, Kerkük'te yer açacak.

Övülüyor.

Göklere çıkartılıyor Trump!

İslam düşmanıydı. Başkan seçildi. Müslüman aşığı çıktı.

Bakarsın! Gizli din taşıyordur.

 (...)

Amerikan treni şimdi Trump'ın saç rengi sarıya boyandı. Yeni diye yuttur gitsin yapılıyor. Obama Başkan seçildiğinde de bugün Trump trenine doluşanlar;

"Obama gizli din taşıyor. Büyük dedesi Kenyalı Müslüman'dı. Kendisi de Müslümanlığını ilan edecek" demişlerdi. Hatta Van'ın Çavuştepe Köyü çiftçileri, havaya girmiş, Obama'nın başkan seçilişine şükran olsun diye 44 koyun kesip kurban etmişlerdi.

 Sonunda ne oldu?

 Beyzbol sopası gösterdi...

Necati Doğru Sözcü

 

***

 

İktidarın yansıtma taktiği

(...)  bizzat kendilerinin ifade ettikleri gibi, Fethullah Terör örgütü FETÖ dedikleri Cemaat'i devlete yerleştirenler, "Ne istedilerse vermiş olanlar", sonra "Kandırıldık" diyenler AKP-Erdoğan iktidarıdır.

Yine bizzat kendilerinin ifade ettikleri gibi, PKK terör örgütünün hendek kazmasına, silah depolamasına, güç devşirmesine yol açan süreci başlatan ve yönetenler, sonra da bu iyi niyetlerinin kötüye kullanıldığını belirterek, "Aldatıldık" diyenler, AKP-Erdoğan iktidarıdır.

(...) AKP-Erdoğan iktidarı, o kadar çok yanlış yaptı ve o yanlışlardan dolayı kendini o kadar çok inkâr etmek zorunda kaldı ki:

Psikoloji biliminin "Yansıtma" dediği mekanizmayı, yani kendi yaptıklarından dolayı karşısındakileri suçlamayı çok sık kullanmaya başladı!

(...) Kılıçdaroğlu'nun, CHP'ye yönetilen "Terörü destekleme" suçlamalarına verdiği "Biz de bu suçları işleyenlerin yargılanmalarını istiyoruz" mealindeki yanıtı da AKP-Erdoğan iktidarının kullandığı bu "Yansıtma" yönteminin doğurduğu doğal sonuçlardan biridir:

Kılıçdaroğlu kısaca "Kendi yaptıklarınızın suçunu bize atıyorsunuz" diyor!

Emre Kongar Cumhuriyet