Kıbrıs Türklerinin ‘gelecek’ seçimi!

Kıbrıs Türklerinin ‘gelecek’ seçimi!
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda Kıbrıs Türklerinin haklarının önemli savunucusu Eroğlu ile yeni bir açılım yapacağını iddia eden Akıncı yarışacak

KKTC, seçimde geleceği oyluyor

KKTC’de pazar günü yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Mustafa Akıncı ikinci tura kaldı. Oyların 28,18’ini alarak ikinci tura kalan Eroğlu, Lefkoşa’daki seçim ofisi önünde seçmenlere hitap etti. Kıbrıs müzakere sürecinde ilk iki yılın çok önemli olduğunu vurgulayan Eroğlu, “Şimdi ikinci turdan da galip ayrılarak bu önemli süreçte müzakere masasında KKTC’yi temsil edecek bir aday önemli. Umarız ki ikinci turda çok daha yüksek katılım olur. Kendi destekçilerimizle oturup, bu hafta içinde değerlendirip bir strateji belirleyeceğiz” dedi. Mayıs ayında yapılacak müzakerelere dikkati çeken Eroğlu, bu kritik dönemi geçirecek inanç ve tecrübeye sahip olduğunu dile getirdi. Eroğlu, “Müzakere masasında halklarımızın haklarını koruma kararlılığımız devam ediyor” diye konuştu. Yıllardır KKTC’nin haklarını koruyarak politika yaptığını söyleyen Eroğlu, seçildiği takdirde KKTC’nin haklarını müzakere masasında koruyacak tecrübeye sahip olduğunu vurguladı. Sandıktan halkın iradesinin çıkacağına inandığını ifade eden Eroğlu, halkı, pazar günü yapılacak ikinci tur seçimlerine katılmaya çağırdı. Seçimlerde geçerli oyların 26,8’ini alarak ikinci turu garantileyen Mustafa Akıncı da toplumun farklı görüşlerdeki kesimlerinin seçimde kendisine destek verdiğini söyledi.

Uzlaşmacı olacak

Konuşmasında ikinci tura çıkmak için yeterli oyu alamayan adaylardan Sibel Siber ve Kudret Özersay’ı kutlayan Akıncı, bağımsız aday Kudret Özersay’ın yanı sıra Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (adayı Sibel Siber’i ve CTP-BG Genel Başkanı ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nu ziyaret ederek kendilerine bir hafta sonra ülkede yaşanacak başarının ortakları olmalarını teklif edeceğini bildirdi. Kıbrıs’ta güven artırıcı önlemlerle destekleyecek çözüm odaklı bir siyaseti ileriye götürmek için aday olduğunu kaydeden Akıncı, şöyle devam etti: “Türkiye ile ilişkilerde bir şey söyledim: Ne çatışmacı ne de teslimiyetçi, uzlaşmacı bir çizgide olacağımı söyledim. Bunun gereklerini yerine getireceğim. Kıbrıslı Türklerin kendi kurumlarında söz sahipliğini söyledim. Bunun da arkasındayım. Arkasında durmaya devam edeceğim.” Seçim çalışmaları sırasında kullandıkları zeytin dalı sembolünün sadece barışı değil üretimi ve verimliliği de simgelediğini belirten Akıncı, şunları söyledi: “Zeytin ağacı bir başka şeyin de simgesidir. Bu adada, bu topraklarda hep birlikte var olmanın, kökleşmenin de simgesidir. Bu adada var olacağız. Kökleşeceğiz. Hep birlikte barış içinde, huzur içinde yaşayacağız. Adamıza güneyiyle kuzeyiyle barışı getirmek için var gücümüzle uğraşacağız. Bu adanın geçmiş kuşakları çok acılar çekti. Bu adanın her iki toplumdan insanları acılar çekti. Cefayı paylaştılar. Bundan sonraki kuşaklar bu adanın nimetlerini paylaşsınlar.” Yüzde 62,34 katılımın olduğu KKTC’deki seçiminde Kudret Özersay; 21,23, Sibel Siber; 22,54 oy aldı.