"Kıbrıs'ı da Girit gibi yutma planı"

"Kıbrıs'ı da Girit gibi yutma planı"
Kıbrıs'ta Türk tarafının Türkiye'nin garantörlüğünü içeren "güvenlik ve garantiler" başlığının müzakeresine onay vermesi ve Yunanistan Dışişleri Bakanı'nın bunu lehte bir kazanım olarak nitelemesini değerlendiren Emekli Büyükelçi Öymen, uyarıda bulundu.

Fatih ERBOZ/Ankara

Öymen, Yunan Bakan Kocias'ın, "Müzakere masasında artık güvenlik ve garantiler konusu var. Bunu, BM Genel Sekreter'i de İsviçre'deki müzakerelerde kabul etti. Dolayısıyla daha öncekine nazaran çok daha iyi pozisyondan başlayacağız" şeklindeki sözlerini, "Olacak şey değil" diye yorumladı.

Müzakereler için "çöküş" nitelemesini reddeden Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, geçen yıl Crans Montana'da düzenlenen konferansın yeterli ön hazırlık yapılmadığı için sonuç vermediğini savundu. Emekli Büyükelçi Onur Öymen, Türkiye'nin Londra ve Zürih antlaşmalarından kaynaklanan güvenlik ve garanti haklarının müzakere edilemeyeceğini belirterek, şunları söyledi: "Bizim bu konudaki kırmızı çizgilerimiz bunlar. Kıbrıs meselesinin özünde bu yatıyor. Zaten olmasa Türkiye 1974 yılında müdahale edemezdi. Türkiye, Londra ve Zürih antlaşmalarındaki garanti unsuruna dayanarak müdahalede bulunmuştur. Bunu kabul etmek, yani garantilerden vazgeçmek demek Kıbrıs'ı Girit gibi teslim etmek demektir. Toprak, garantiler ve oradaki askerlerimizin varlığı, bizim kırmızı çizgilerimizdir. Aksi takdirde Kıbrıs Türklerinin güvenliğini sağlayamayız. Bizim için büyük bir etkisi olur Kıbrıs meselesinde. Umut ediyorum ki Türkiye bu yola gitmeyecektir. Kıbrıs, Türk kesiminde böyle eğilimler var ama Türkiye'nin böyle bir çizgiyi kabul etmesi son derece sakıncalıdır. Oradaki doğal kaynaklardan daha önemli bu. Garantilerden vazgeçilmesi Kıbrıs'ın tamamen teslim edilmesi anlamına gelir. Bu Rumların ve Yunanistan'ın talebiydi ve BM raporunda da bunun müzakere edilebileceği yönünde bilgiler vardı ve biz ona çok tepki göstermiştik. O zaman yetkililerin tepkisi biraz yüzeysel kalmıştı."

Emekli Büyükelçi, Eski CHP Milletvekili Onur Öymen, bu yolla Kıbırıs'tan asker çekilmesine yönelebileceklerini o zaman da geriye gerçekten fazla bir şey kalmayacağını söyledi. Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs'ta yaşayan yüzbinlerce soydaşımıza karşı tarihi bir sorumluluğu bulunduğunu ifade eden Öymen, şöyle devam etti: "Kıbrıs harekatını yapan Bülent Ecevit'e, ayrıca Rauf Denktaş'a karşı da tarihi sorumluluğumuz var. En kötü durumlarında bile devletler bazı temel çıkarlarından fedakarlıkta bulunmazlar. Ekonominiz sıkışık olabilir ama bu olmaz. Sanki bunu Türkiye kabul etmiş gibi değerlendirmek yanlış olur. BM Genel Sekteri Gutteres de en son müzakerelerden sonra düzenlediği raporda artık garantilerin mevcudiyeti sürdürülemez gibi bir laf etmişti. Nikos Kocias'ın dayandığı odur. Türkiye'nin bunu kabul ettiğine ilişkin bir işaret yok henüz. İnşallah da hiç olmaz. Bazı sözler olmuştu geçmişte bu yönde, ona dayanarak söylüyordur. Türkiye'nin böyle bir vahim hatayı yapabileceğine ben ihtimal vermek istemiyorum."