Kıbrıs’ta çözülme süreci hızlandı

Kıbrıs’ta çözülme süreci hızlandı
Kıbrıs’ta çözüm için başlatılan görüşmeler ’ver-kurtul’a dönüştü

Rumları sevindiren gelişme!

KKTC’de Mustafa Akıncı’nın cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte uygulamaya koyduğu teslimiyet politikası Rumların sevinç çığlıkları arasında tüm hızıyla sürüyor. Rum Dışişleri Bakanı Yannis Kasulidis, Türklerin Kıbrıslılık ruhu içinde birlikte çalışma niyetinde olduklarını iddia etti.  

 

Kıbrıs’ta çözülme süreci hızlandı 

Kıbrıs’ta çözüm için başlatılan görüşmeler “ver-kurtul” sürecine dönüştü. Rumların memnuniyetinin teslimiyetin kanıtı olduğu söyleniyor.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte uygulamaya koyduğu teslimiyet politikası Rumların sevinç çığlıkları arasında tüm hızıyla sürüyor. Nitekim Rum Dışişleri Bakanı Yannis Kasulidis, adada Rum ve Türk liderler Nikos Anastasiadis ile Mustafa Akıncı arasında yapılan yedi görüşmede de ilerleme sağlandığını söyledi. Kasulidis, “Ben hiç müzakerelerin bu kadar hızla ilerlediğini görmedim” dedi. İndependent gazetesine konuşan Kasulidis, Kıbrıslı Türklerin başkalarına bağlı olmak yerine Kıbrıslılık ruhu içinde Kıbrıs’ın çıkarları için Kıbrıslı Rumlarla çalışma niyetinde olduklarını söyledi. Tarafların tamamen bağımsız bir devleti hedeflemeleri gerektiğini belirten Kasulidis, “Eğer bu adada Türk askerine ya da Yunan askerine ihtiyaç duyduğumuzu söylüyorsak, hangi çözümden bahsediyoruz?” diye sordu. Kasulidis, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin en iyi müttefiklerinin bile Kıbrıs’ın dış politikasının Türkiye’ninkine benzer olmasını görmek istediklerini düşünmüyorum.” Türkiye’nin şu ana dek Kıbrıslı Türklere herhangi bir pozisyonu dikte etmediğini belirten Rum bakan, “Türkler, çözümle ilgilendiklerini söylüyorlar. Söylenenlerin yapılanlarla uyumlu olmasının zamanı geldi” dedi. Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi halinde turizm sektörünün büyük fayda sağlayacağını savunan Kasulidis, kamuoyu için zor bazı konular olsa da koşulların, Annan Planı’nın reddedildiği 2004’e kıyasla çok daha iyi olduğunu söyledi, Rumların planın dışardan geldiğini düşündüklerini, bu kez çözümün adadan geleceğini öne sürdü.

Ara bölgede görüştüler

Soruna çözüm bulunması için adada sürdürülen müzakereler çerçevesinde Akıncı ile Anastasiadis, Lefkoşa’da bir araya geldi. İki lider, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı’nın ev sahipliğinde, ara bölgedeki BM İyi Niyet Misyonu Ofisi’nde görüştü.