Kifoz Nedir? Belirtileri nelerdir? Nedenleri nelerdir? Kifoz tedavisi

Kifoz Nedir? Belirtileri nelerdir? Nedenleri nelerdir? Kifoz tedavisi
Hayat standartlarını düşüren omurga hastalıklarından olan Kifoz Nedir? Belirtileri nelerdir? Nedenleri nelerdir? Kifoz tedavisi hakkında bilgiler. İşte detaylar…

KİFOZ NEDİR?

Kamburluk olarak bilinen kifoz, genellikle sırt bölgelerinde çıkıntıyla kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Omurganın sırt bölgesinde görülen aşırı eğriliğe bağlı şekil bozukluğudur. Omurganın öne eğrilmesiyle gözle görülür bir hal alır.

Kamburluğun fizyolojik açıdan değerlendirildiğinde normal sayılan sınırları vardır. Bireylerin farklı duruş pozisyonları ve doğal kifozu olabilir. Ayakta dururken çekilen yan radyografide kamburluk sınırı 20-50 derece arasında değişir. Normal sınırlar içinde görülen bu değeri aşan eğrilikler kifoz hastalığı olarak adlandırılır.

 

KİFOZ NEDENLERİ?

Kamburluk olarak bilinen kifoz durumu, doğuştan olabileceği gibi sonradan gerçekleşen nedenlerle de meydana gelebilir. Doğuştan oluşabilen hastalık nedenlerinin doğru ve zamanında teşhis edilmesiyle etkili bir tedavi planı oluşturulabilir.

- Omurganın dış etkenlerle dejenerasyon geçirmesi,

- Kemik erimesi,

- Omurga kırıklıkları,

- Omurga çevresinde oluşan iltihaplar,

- Tüberküloz ve omurga enfeksiyonları,

- Omurgayı etkileyebilen kanser teşhisleri,

- İyi huylu tümör teşhisleri,

- Gelişme çağındaki çocuklarda omurganın ön tarafındaki büyüme çekirdeklerinin yeterince büyümemesi nedenleri arasındadır.

 

KİFOZ TEDAVİSİ

Kifoz tedavisinde erken teşhis ve doğru tedavi önemlidir. Ortopedi cerrahlarının gerekli tetkiklerle belirleyeceği kifoz dereceleri, tedavi yönteminin belirlenmesi için önemlidir. Ölçüm sonucu kifoz derecesi 50-55 arasındaysa düzenli egzersiz, doğru duruş ve doğru oturuş tekniklerini yapmanız yeterli olacaktır. Kamburluk derecesi 55 ile 70 arasında çıkan hastalar kifoz korsesi kullanarak kambur duruştan kurtulabilirken, 70 ve üzeri ölçülen kamburlukta ise cerrahi müdahale uygulanabilir. Ameliyat sonrası birçok hastanın korse kullanması gerekir ve kullanılacağı süre günde 20 – 23 saat arasında olmak üzere yaklaşık 3 aydır. Korse kullanım süreci bittikten sonra yürüyüş ve yüzme egzersizleri yapılabilir.

Kifoz tedavisi de tıpkı skolyoz gibi uzun dönemli bir tedavidir ve yoğun bir takip sürecini gerektirir.