Kılıçdaroğlu: Kukla başbakan istemiyoruz

Kılıçdaroğlu: Kukla başbakan istemiyoruz
CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında Genel Merkez’de toplandı.

Kılıçdaroğlu: Kukla başbakan istemiyoruz

Kılıçdaoğlu burada basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “Muhalefetin muhatabı artık benim, Cumhurbaşkanı değil” şeklinde basına yansıyan sözlerini değerlendirdi.   Kılıçdaroğlu, “Sayın Başbakanın danışmanları iyi çalışmıyor. Sayın Başbakan bizim ne söylediğimizi herhalde gecikerek öğrendi. Benim 30 Ağustos’ta kullandığımız cümle şu; bundan sonra muhatabımız hükümettir, Başbakan Ahmet Davutoğlu’dur. O yeni öğrenmiş, bu da bir aşama tabi. Elbette ki bizim muhatabımız hükümet olacaktır. Demokrasilerde olması gereken de budur. Cumhurbaşkanlığı makamı farklı, başbakanlık makamı farklıdır” dedi. Ancak Davutoğlu’ndan bir başbakan gibi davranmasını da istediklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Yani kukla başbakan istemeyiz. Kişiliğinin gereğini yapmak durumdadır” diye konuştu. 

Toplumu geren kim?
Davutoğlu’nun karalarını bağımsız olarak alması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Bu nedenle Davutoğlu’nun adli yılın açılış törenine gitmemesini eleştirmiştim. Cumhurbaşkanı şu ve ya bu şekilde kırgınlık gösterip gitmemiş olabilir ama o toplantıya başbakanın gitmesi gerekiyordu. O nedenle Davutoğlu’nun başka bir otoriteden bağımsız olarak, ’Ben ülkeyi yöneteceğim, bu konudaki karar da sorumluluk da ben de’demesini ve bunu eyleme dönüştürmesini bekliyorum. Bunu yaptığı zaman zaten başbakan olarak bizim muhatabımız olacaktır. Bu gayet doğaldır” diye konuştu. Kılıçdaroğlu, Davutoğlu’nun siyasi gerilimi azaltma yönündeki mesajları konusunda ise, “Toplumu geren kim? Muhalefet olarak biz hükümeti eleştirdiğimizde ’toplum geriliyor’diye bir düşünce egemense bu yanlış. Adımız üstünde, biz muhalefet edeceğiz. Bütün demokrasilerde muhalefet partisi olmak zorundadır zaten” dedi. 

Geleneklere uyulmalı
Türkiye’nin IŞİD’e karşı mücadele için Cidde bildirisine imza koymadığının anımsatılması üzerine ise, “Davutoğlu başka bir otoriteden bağımsız olarak başbakanlık yapmak istiyorsa, Türkiye’nin geleneklerine uymak zorundadır. Ne diyor o gelenek; Dışişleri Bakanlığı müsteşarları belli aralıklarla gelir ana muhalefet partisi liderine bilgi verirler, bunu hatırlatmak isterim. Bu aksayarak devam ediyor. Demokrasi için, ülkenin ortak çıkarları için bu zorunludur” dedi. IŞİD’in bir terör örgütü olduğunu ve her türlü terörle mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Şunun yanıtı da Davutoğlu’ndan beklerim, Musul Başkonsolosluğu’nda 49 rehine hangi gerekçelerle, Türkiye’ye getirilmedi ve IŞİD’in eline bırakıldı? MİT uyardığı söyleniyor ama birileri ‘siz orada kalın, size bir şey olmaz’ güvencesi verdi. O birileri kim? Sayın Davutoğlu’nun bunu da açıklaması gerekir” diye konuştu. Kılıçdaroğlu, “ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sırtını sıvazlarken fotoğrafı yansıdı, ne düşünüyorsunuz bu fotoğrafı görünce?” şeklindeki soruya da, “Beni rahatsız eden bir kare o” yanıtını verdi.