Kılıçdaroğlu: MİT Yasası ‘Yeşil’ üretir!

Kılıçdaroğlu: MİT Yasası ‘Yeşil’ üretir!
MİT düzenlemesini eleştiren Kılıçdaroğlu, “17 Aralık operasyonunu örtme girişimi mi acaba bunlar? Buna izin vermeyeceğiz, bunun mücadelesini yapacağız” dedi

Kılıçdaroğlu: MİT Yasası ‘Yeşil’ üretir!

CHP Parti Meclisi (PM) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında dün Genel Merkezde toplandı. Kılıçdaroğlu toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin son 5 yılda üstünlerin, güçlülerin hukukunun kurulduğu bir sürecin içine sokulduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, “Totaliter demokrasi aşama aşama inşa ediliyor” dedi. Yasayla MİT’e yurt içinde ve yurt dışında operasyon yetkisi verildiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Yani adam öldürme yetkisi veriyorsunuz. Yeni ‘Yeşiller’ çıkacak, her türlü silah verilecek ve denecek ki ‘buyur sen git operasyonu yap’. Bugüne kadar MİT’e böyle bir yetki verilmemişti. Fişleme yetkisi, yapıyorlardı ama yasa dışıydı, şimdi yasal olarak fişleme yetkisi aldılar” diye konuştu. 

Örtme girişimi mi?
Kendisi ile ilgili olmayan soruşturma dosyalarına müdahale yetkisinin de getirildiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, “Soruşturmalar gizli, evrensel bir kuraldır bu ama yapılan düzenlemeyle MİT için gizli değil. Neden? 17 Aralık operasyonunu örtme girişimi mi acaba bunlar? Buna izin vermeyeceğiz, bunun mücadelesini yapacağız. Yargı kararı olmaksızın, bütün kuruluşlardan her türlü bilgiyi alabiliyorsunuz. Ticari sır kavramı bitti, merak ediyorum yabancı sermaye niye gelecek Türkiye’ye? Hukukun olmadığı yere sermaye mi gelir?” dedi. Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin anayasaya aykırılığı denetleyen Anayasa Mahkemesi’ni “milli olmamakla”, hukukun üstünlüğünü savunan bir sivil toplum kuruluşunun “vatana ihanetle” suçlandığı bir noktaya geldiğini söyledi. 

Üniversitelere eleştiri
Bütün bu yapı içinde üniversiteleri sessiz kalmakla suçlayan Kılıçdaroğlu, “Bu üniversiteleri affetmek mümkün değil. Bu üniversiteler şimdi konuşmayacak da ne zaman konuşacaklar? Anayasa Mahkemesinin yaptığı bir iptal kararına karşılık en ağır siyasal saldırıya muhatap olması karşısında hukuk fakültelerinin en azından, ‘burada evrensel hukuk kurallarına aykırılık var’ diye, masum bir sözcüğü dahi dillendirmekten korkuyorlar. Emin olun Osmanlı’nın medreseleri daha cesurdu. Nasıl bir üniversite bunlar, tabelalarındaki üniversiteyi kaldırsınlar” diye konuştu. Kılıçdaroğlu, “CHP sağa mı kayıyor” yorumlarına da yanıt verdi. Kılıçdaroğlu “Bugün geldiğimiz nokta, sağ-sol olayı olmanın ötesinde bir noktaya geldik biz. Cumhuriyet, demokrasi bunlar tartışılır hale geldi. Toplumun cumhuriyetten, demokrasiden, seküler sistemden, kadın erkek eşitliğinden yana bütün güçlerini kucaklamak zorundayız. İşçi de, esnaf da, memur da, sanayici de olur. Toplumun geleceğinden endişe duyan bütün güçlerini, bütün bireylerini kucaklamak zorundayız. Demokrasi gidiyor, başka işlerle uğraşıyoruz” dedi.