Kılıçdaroğlu: Yeni bir Evren’e ihtiyacımız yok

Kılıçdaroğlu: Yeni bir Evren’e ihtiyacımız yok
TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi dün Ankara’da toplandı. Toplantıya Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı.

Kılıçdaroğlu: Yeni bir Evren’e ihtiyacımız yok

Toplantının onur konuğu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül konuşmasında işadamlarına yönelik “Önümüze başka seçimler var diye karamsarlığa kapılmamak lazım. Daha önce ortaya çıkarılan suni krizler, yeni kurallar ve düzenlemeler getirdi. O yüzden herkesin işine gücüne bakması lazım. Siz moralinizi bozmayın, işinize gücünüze odaklanın” diye konuştu. Gül, “Devlet sisteminde Anayasa, kanunlar bağlayıcıdır. Devlet içerisinde ayrı devlet ve oluşumlar söz konusu olamaz. Türkiye’de hukukun eşit olarak uygulanması Türkiye’nin yüksek gelirli ülke olma yolundaki en önemli şarttır” ifadelerini kullandı.  Kendisi bir konuşma yapmayan Kılıçdaroğlu da toplantıdan ayrılmadan önce gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu, TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz’ın konuşmasında bazı eleştirilerinin olduğunun belirtilmesi üzerine, “Son derece önemli değerlendirmeler yapıldı. Hukuk devletine ve adalete vurgu yapıldı. Yargının bağımsızlığına ve tarafsızlığına vurgu yapıldı. Dış politika Türkiye’nin yalnızlığına vurgu yapıldı. Bunlar önemli tespitlerdi. Dolayısıyla bu değerlendirmelerin, özellikle Türk iş dünyasından gelmesi daha da önemli, bize göre” dedi. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün konuşmasında iş dünyasına yönelik “Sizler moralinizi hiç bozmayın. Herkes işine gücüne koyulsun” sözlerini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine ise, “Elbette ki herkes işine bakacak ama hukukun üstünlüğünün ilan edildiği bir toplumdaki iş dünyası endişe taşıyorsa, bu endişeleri dile getirecek. Bu endişeleri giderecek olan yapı şu anda Türkiye’de yok” dedi.  

Karar saygı duyacağız
Hukukun üstünlüğünün sağlaması, dış politikada Türkiye’yi yalnızlığa iten sürecin ortadan kalkması, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusundaki endişelerin halen taşındığını ifade eden Kılıçdaroğlu, “Eğer paralel devlet varsa da devlet içinde, onunla hukuk içinde kalınarak mücadele edilmesi gerektiği de yine özenle vurgulandı” diye konuştu. CHP lideri, Gül’ün Cumhurbaşkanlığı adaylığı için “Hiç kimse cebinde görmüyor” şeklindeki açıklamasının anımsatılması üzerinde de, “Elbette kimse cebinde görmemeli, cumhurbaşkanlığını. Sonunda halkın kararı olacak ve hepimiz halkın kararına saygı duyacağız” dedi. Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin “Başbakan Erdoğan Köşke tam yetkiyle çıkılması gerektiğini vurguladı. 1982 Anayasası’nın tıpkı Kenan Evren’e sağladığı gibi bu yetkiyi aslında bu anayasanın sağladığı görüşleri var” sorusu üzerine de “Yeni bir Kenan Evren’e ihtiyacımız yok” yanıtını verdi.